Societat

Balsareny assegura la continuïtat dels traginers

La festa d'aquest any potencia la figura del traginer jove, amb més actes el dissabte

Aquesta edició inclou un traginer d'honor i un casament amb autèntics nuvis i comitiva, la gran novetat

Els traginers, encarregats de transportar mercaderies als llocs més inaccessibles, van ser unes figueres molt importants a Balsareny. Per això, cada any la vila els dedica una gran festa, convertida en “tot un símbol per a la població, ja que molta gent coneix la vila gràcies a aquesta celebració”, comenten des de l'organització. Així, avui s'enceta la 74a edició d'aquesta festa, declarada festa tradicional d'interès nacional i festa d'interès turístic amb una gran novetat: la introducció d'un casament real. En la cavalcada de diumenge hi participarà una parella, Jordi Selgas i Núria Gómez, amb els seus acompanyants, que, abans de començar la cercavila, aniran a buscar la núvia per anar cap a l'ajuntament, on hi haurà el nuvi i on es farà el casament. Aquesta edició també potencia el traginer jove, assegurant, així, “la continuïtat i l'interès per la festa”. En aquest sentit, s'amplia la cavalcada de dissabte i els actes d'aquest dia, amb esmorzar i tot, assemblant-se cada vegada més a la programació de diumenge, i es potencien els traginers a l'escola. Així mateix, cada dos anys es fa un homenatge amb la figura del traginer d'honor, que aquest any recau en Rossend Santasusana, molt vinculat a la celebració i un dels pocs que queden que havien fet de traginer. Finalment, una altra novetat és la recuperació de l'antic carro de la bota, ampliant, d'aquesta manera, el patrimoni festiu.

Diumenge arriba un dels moments més esperats, la gran cavalcada, que recorrerà els carrers de Balsareny al matí. L'encapçala el banderer de Sant Antoni i dos cordonistes, tots tres a cavall, i els segueixen un important nombre de cavalls i carruatges –es calcula que un centenar– guarnits per a l'ocasió i acompanyats per hereus i pubilles de Catalunya, trabucaires, gegants, bastoners, bandes de música, desfilada d'albardes i bastos... Altres actes destacats del programa festiu d'enguany són el joc de les anelles, el correfoc i el piromusical, la demostració de la ferrada i esquilada d'un animal o les curses d'ases, ponis, mules i cavalls.

Dades d'interès

Dates: del 17 al 19 de febrer.

www.traginersbalsareny.cat/www.balsareny.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols
GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
SALUT

Créixer en entorns d’aire contaminat redueix la capacitat d’atenció dels nens

BARCELONA