Societat

La lluita per l'aigua, la lluita per la vida

La ciutat boliviana va viure una important revolta popular a causa de l'aigua

1.700 milions de persones no tenen accés a l'aigua potable

A principis del mes d'abril de l'any 2000 els ciutadans de Cochabamba (Bolívia) es van concentrar massivament a la plaça 14 de Septiembre per iniciar el que probablement va ser la primera revolta popular del tercer mil·lenni. La indignació l'havia provocat la privatització del servei de gestió i distribució de l'aigua potable a mans d'Aguas del Tunari, un consorci d'empreses multinacionals amb seu fiscal a les illes Caiman. L'empobrida població de la ciutat va esclatar d'indignació quan el llarg procés de privatització iniciat mesos abans acabava en pujades tarifàries d'entre el 30% i el 300%. La ciutat va quedar paralitzada durant dies per l'aixecament popular, fins que el dia 12 del mateix mes el govern bolivià va fer marxa enrere en tot el projecte després de l'assassinat per un franctirador militar d'un jove de 16 anys: primera revolta del mil·lenni, per l'aigua, i amb triomf popular... però amb la mort pel mig.

Així, el primer aixecament del mil·lenni era provocat per la defensa de l'accés a l'aigua, que no és altra cosa que la defensa de la vida. Històricament l'associació entre aigua, tensions polítiques i conflicte bèl·lic ha existit, i ha pres força actual. I la relació entre aigua, vida i mort, també: els vaixells fantasma embarrancats, com cadàvers metàl·lics al bell mig del no-res, projectant la seva ombra sobre el desert de sorra de l'antic mar d'Aral, són la imatge amenaçant del futur?

Al planeta Terra, altrament dit planeta blau perquè el 70% de la seva superfície és ocupada per l'aigua, la gent s'enfronta per omplir-ne un got. Són 1.700 milions de persones les que no tenen accés a l'aigua potable, una situació que es calcula, segons l'OMS, que origina 3.350 milions de casos anuals de malaltia. Mentrestant, l'empresa noruega Svalbardi, esquerdant encara més el fràgil ecosistema àrtic, ven aigua embotellada de luxe procedent de les glaceres de les illes Svalbard als selectes magatzems londinencs de Harrods al preu de 80 lliures esterlines, uns 93 euros, per 750 ml...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Deu anys apropant als ciutadans la recerca que es fa a la UB

BARCELONA

Fent perfums gota a gota

Tiana

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA