Societat

8 d'abril, Dia del Poble Gitano

Entre la Font de la Pólvora i la ciutat de Girona que provoca desconfiança i por

Calen més mestres gitanos per educar gitanos

Parlar de gitanos, a Girona, remet al barri de Font de la Pólvora, i remet també a tota una colla d'estereotips i prejudicis de l'imaginari col·lectiu que impedeixen avançar en la cohesió social com el de la conflictivitat i la delinqüència. Ara bé, de conflictivitat n'hi ha també a altres barris i, a més, cal tenir en compte que no sempre l'origen dels conflictes és la població gitana, sinó que també poden ser-ho persones no gitanes que viuen al barri o bé l'utilitzen. En tot cas, els qui vivim a altres zones de la ciutat no anem a Font de la Pólvora perquè pensem que és perillós. Per això resulta sorprenent saber que els pares gitanos tenen por que els seus fills i filles vagin cap a Girona per estudiar a l'institut, i que els mateixos joves van com amb una cuirassa per defensar-se de possibles hostilitats, i busquen de fer alguna malifeta que els mereixi l'expulsió. Heus aquí el fruit d'haver viscut sense relacionar-nos els uns amb els altres: el desconeixement mutu, la desconfiança, la por.

De tot això parlem amb Nicolasa Zapata, promotora escolar del barri i mediadora en situacions familiars i conflictes socials. La Nico, de Toledo, casada amb un gitano català, ha viscut tota una vida a Font de la Pólvora, i és una referent al barri, estimada per paios i gitanos. “L'educació és el tot”, ens diu, i creu fermament que des d'aquí es poden canviar les coses. Afirma que “caldria formar escoles per a pares”, perquè si ells no valoren l'educació és difícil que els nens continuïn els estudis. La seva il·lusió seria tenir una neta mestra, perquè reivindica la formació de les dones, i perquè creu que el poble gitano necessita mestres gitanos, que eduquin amb els seus valors i la seva cultura. Tenim direccions clares per actuar: aconseguir la connexió del barri amb la ciutat, motivant desplaçaments en els dos sentits, i aconseguir que els adolescents de secundària (acompanyats des de diferents projectes, també per Càritas) acabin graduant-se i continuïn els estudis en un cicle formatiu o carrera universitària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El soterrament de les línies d’alta tensió entre Reus i Castellvell es farà realitat en cinc anys

Reus

Girona planteja una nova ordenança municipal de tinença d’animals

GIRONA
sequera

Els pantans guanyen fins avui 21 hm³ i 47 entre març i abril

barcelona

Ocupen un local municipal que usen els castellers per crear un casal de joves

SANT CUGAT DEL VALLÈS
societat

Jutgen un acusat que afronta més de 17 anys de presó per violar l’exdona

girona
societat

Confirmats 23 anys de presó per un home que va matar la dona

Barcelona
societat

Torna la fira d’ocupació TreballemGi a Alt Empordà, el 15 de maig

figueres

L’Hospital de Bellvitge impulsa la teleassistència per als pacients amb asma

L'Hospitalet de Llobregat

Collboni reclama a Mascort fons per a Collserola

Barcelona