Societat

MONTSE MORAL,

VICEPRESIDENTA DE LA SOCIETAT CATALANA D’ATENCIÓ I TRACTAMENT DEL TABAC

“El tabac mata una persona cada hora a Catalunya”

“Fumar sempre és perjudicial, i estar al costat d’un fumador, també”

“Viure en un entorn ple de fum és negatiu en molts aspectes per als infants. També està relacionat amb la mort sobtada”

“Hi ha una indústria tabaquera al darrere que s’ha encarregat durant anys de frenar totes les iniciatives contràries que s’han volgut fer”

UN ENEMIC CONEGUT
Montse Moral és exfumadora. S’hi va enganxar mentre estudiava. Fins que es va adonar que el tabac no la feia més lliure, sinó tot el contrari. Es va llicenciar en farmàcia i es va doctorar en bioquímica. Durant un temps va exercir de professora en la mateixa facultat i ara dedica el seu temps a la lluita contra el tabaquisme.
La indústria hi posa substàncies, com mel, xocolata i sucre, per potenciar-ne l’efecte addictiu

Al 1990, gairebé el 34 per cent de la població catalana fumava. L’any passat la taxa s’havia reduït a poc menys del 25 per cent. Però encara hi ha 1,5 milions de persones enganxades al tabac, amb tots els problemes de salut que això comporta. Avui se celebra el Dia Mundial Sense Tabac. La doctora Montse Moral, vicepresidenta de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Tabac, en parla.

Per què fumem?
Perquè algú ens convida a fer-ho. Amics, propaganda, creure que així serem diferents. I pel desconeixement dels perjudicis reals que causa el tabac.
Fumo poc. No em passarà res...
Sí que passa, sí. Cada cigarreta que fuma, l’afecta. El tabac conté nicotina, que és el que torna addicte. Però també hi ha quitrà i monòxid de carboni, que desplaça l’oxigen de la sang. Quan vostè fuma, ofega les cèl·lules del cos. Fumar sempre és perjudicial, i estar al costat d’un fumador, també. No hi ha dosi innòcua de tabac.
Però si jo no m’empasso el fum!
No. Però el treu. I aquest fum, que és el de la combustió del tabac i conté molts productes tòxics, l’inhala igualment. Vostè i qui hi hagi al seu costat.
Llavors, el tabac ‘light’...
És un mite. Per arribar a la dosi de nicotina que el fumador necessita, n’ha de fumar més.
Diu que el fum de la combustió és dolent. Molt?
Aquest fum conté més de 4.000 substàncies tòxiques.
Fumo perquè em tranquil·litza.
Un altre mite. El tabac estimula. Ho dic ben alt i ben fort. La sensació de relax arriba perquè la nicotina activa els centres del plaer del cervell i això s’entoma com un premi. Calmes el neguit i res més. Com passa amb qualsevol droga.
Bé, però fumar només perjudica la gent que ja està malalta.
Perjudica tothom. Malalts i no malalts. Però, sobretot, perjudica la gent amb el sistema immunitari debilitat, com els infants i la gent gran.
Hi ha famílies molt protectores amb els fills... però fumen.
Viure en un entorn ple de fum és negatiu en molts aspectes per als infants. Més otitis, més infeccions... I també està relacionat amb la mort sobtada.
Per què ens fem addictes al tabac? És la nicotina només?
La nicotina és el principal agent. Però la indústria hi incorpora altres substàncies, com mel, xocolata, sucre i menta per potenciar-ne l’efecte addictiu i minimitzar els efectes indesitjables del tabac, com la irritació del coll. Les cigarretes són productes molt elaborats. No tenen res a veure amb el tabac de fa trenta anys. Fins i tot ara hi ha una versió femenina: cigarretes molt primes i de color rosa.
Per què?
Perquè així es reforça de manera premeditada l’associació entre tabac, dona i estar prima.
Ah, el tabac aprima?
No. El tabac et pren la gana. I molts cops, quan deixes de fumar, pots augmentar de pes. Però és un augment moderat. En tot cas, això es pot compensar fent més exercici. Ara, també hi ha gent obesa que fuma. Si fos veritat que el tabac aprima, no hi hauria d’haver cap fumador gras.
El tabac d’embolicar és millor que l’industrial?
No. El tabac, ja sigui manufacturat o per embolicar, porta les mateixes substàncies addictives. Insisteixo: tot el que es crema en el moment de fumar és perjudicial, paper inclòs.
El que és segur és que mata...
A Catalunya mor una persona cada hora per causa del tabac. Una de cada sis morts és per culpa d’aquest producte. Ho acaba de calcular el Departament de Salut.
Si el tabac mata tant, per què el puc comprar lliurement?
Incomprensible. Hi ha una permissivitat que ve d’anys. Els governs no s’han atrevit a entomar mai el problema. No és lògic. Hi ha una indústria tabaquera al darrere que s’ha encarregat durant anys de frenar totes les iniciatives contràries que s’han volgut fer. Però tot i això, hem avançat.
Per què s’hi apunta la gent jove, tot i els avisos?
Hem d’educar millor la joventut. I els adults hem de donar exemple. A casa, els pares han d’evitar fumar, sobretot davant dels fills. I a més, mestres, infermeres i metges han de deixar el tabac per transmetre correctament aquest missatge.
Si deixo de fumar, quan queda net el meu organisme?
En pocs dies veurà com torna a sentir el gust dels aliments i com baixa la seva freqüència cardíaca. Però igualar el risc de càncer de pulmó amb un no fumador necessita molts anys.
Quin és el millor sistema per deixar de fumar?
La voluntat de voler-ho fer és el principal. Hi ha ajudes vàlides, com ara alguns fàrmacs legalment registrats. Però sobretot, cal voluntat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona