Societat

Festes i tradicions

Per Sant Domènec, càntirs amunt a Argentona

L’Aixecada i l’Aixecadeta se celebraran avui, diada votiva

És un dels actes centrals de la festa major que fins diumenge tindrà altres cites esperades, com la Garrinada o l’Argentast

Les matinades dels que retiraven de la Nit Boja han coincidit aquest matí amb la posta dels càntirs de l’any a la font de Sant Domènec i el despertar geganter. I és que en aquesta diada seran els actes més tradicionals de la festa major, aplegats en la Festa del Càntir, com l’ofici, la benedicció de les aigües i dels càntirs i la renovació del vot de poble, un costum amb origen al segle XVII. Paral·lelament als actes religiosos, a la plaça de Vendre, els més petits podran participar als jocs de la Gran Xarbotada i després de l’èxit de la primera edició de l’any passat, que va aplegar una vuitantena de nens i nenes, també en l’Aixecadeta de càntirs, el concurs infantil que emula el d’adults. Cap a dos quarts d’una del migdia, a la mateixa plaça, serà l’Aixecada de càntirs de 10 fins a 200 kg, amb l’al·licient de comprovar si es pot tornar a aixecar el càntir més pesant, tal i com va fer l’any passat David Mesa, guanyador del concurs també el 2015. En categoria femenina, Isabel Clariana, guanyadora en les tres edicions passades, va poder alçar un gran càntir de 130 kg. Durant la diada es vendrà el Càntir de l’Any, una peça dissenyada per Quim Larrea amb motiu de l’any Puig i Cadafalch que es va presentar i començar a comercialitzar durant la fira Argillà.

De cap a la festa

Avui també s’estrenarà la renovada Argentast, la fira de gastronomia local i cerveses artesanes que es podrà visitar fins diumenge. La cita aplegarà l’oferta d’una dotzena de restaurants i establiments de menjar i de set elaboradors de cervesa del Maresme, el Vallès Occidental i la Selva. Les degustacions gastronòmiques i la beguda que es desitgi es podran adquirir amb uns tiquets. La mostra estarà oberta fins la matinada i es complementarà amb tallers.

En clau de cultura popular, avui a la nit serà el castell de focs a càrrec de la pirotècnia Tomás del País Valencià, demà es farà la proclamació de la pubilla i l’hereu, sortiran en cercavila els gegants i els capgrossos i a la nit la Polseguera i Lo Tritó del Montseny de Sant Celoni compartiran el correfoc de bèsties. Diumenge serà la 18a Repicatronada a la plaça Nova, que enguany encendrà Ramon Altimira, dels Diables de Montornès, la colla que va apadrinar ara fa 25 anys els Diables d’Argentona.

L’altre gran al·licient d’aquesta festa major és el seu cartell musical. El Festival Garrinada arrencarà avui amb una tarda underground, cercavila i els concerts de Zoo i Tremenda Jauría, dissabte serà el concert familiar i el sopar popular abans que sonin A4 Regae Orchestra i Rapsusklei, mentre que diumenge les cançons de Miquel del Roig sonaran duran la gran caipirinyada i la música continuarà a la nit amb els caps de cartell, Gertrudis i Doctor Prats, a més de Seguirem. Altres cites musicals seran amb l’orquestra Maravella, els concerts a Can Doro amb Trocamba Matanusca, Old Fashioned Boys, Mazoni, Fundación Tony Manero, les havaneres de les Anxovetes, els ritmes dels Mala Vida o el blues de la Big Mama Montse. Un gran nombre d’activitats i espectacles infantils, el teatre o la sindriada completen el programa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona