Societat

Sant Sadurní fa esclatar la Fil·loxera més cultural

La celebració va ser declarada festa popular d’interès cultural el 31 de juliol

La Capital del Cava es tenyeix avui de color groc per celebrar la Festa de la Fil·loxera, una edició marcada pel fet que aquest estiu ha estat declarada festa popular d’interès cultural i amb la voluntat que, finalment, la festa sigui declarada festa tradicional d’interès nacional per part de la Generalitat de Catalunya. Sant Sadurní d’Anoia torna a viure la lluita contra plaga. L’edició d’enguany està marcada pel 25è aniversari de la Festa de la Fil·loxera infantil, el 30è aniversari de l’aparició de les 30 fil·loxeretes i el 15è aniversari de la Fil·loxera dels avis.

La Festa de la Fil·loxera té com a protagonistes el foc i la música i recorda com a final del segle XIX els sadurninencs van superar la plaga de la fil·loxera que va arrasar les vinyes del municipi. Se celebra, invariablement, els dies 7 i 8 de setembre. El nucli central de la festa té lloc el dia 8, avui. A la tarda, tots els elements estan exposats al Raval, a les nou es concentren els participants i a les deu els elements es dirigeixen a la plaça de l’Església per celebrar la festa seguint el mateix ordre: parlament de benvinguda, ball dels pagesos, primer atac de la fil·loxera, ball dels ceps malalts, ball dels pagesos esverats, ball dels Set Savis de Grècia, atac final de la fil·loxera, ball de la solució dels Set Savis, ball de ceps sans i ball del triomf final, on tots els participants i assistents fan un ball multitudinari fent voleiar mocadors grocs. Durant dos dies s’encendran més de 4.000 petards.

Els elements festius són la Fil·loxera, d’uns set metres, els ceps, representats per 14 capgrossos i 30 fil·loxeretes; els pagesos, formats per 12 capgrossos, i els Set Savis de Grècia, set gegantons.

L’Associació Festa de la Fil·loxera té gairebé 1.300 socis. Mostra d’aquesta massa associativa són els 223 nens que participen a la festa infantil avui al migdia o les 254 persones que fan possible la festa a la plaça de l’Església. A més, durant un dels moments més àlgids, el triomf final, s’utilitzen 150 ampolles de cava per ruixar tot el públic.

La festa

7 i 8 de setembre



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Es confirma el feminicidi d’una veïna de Tarragona a mans del seu fill

Tarragona
SOCIETAT

Bancs per a la diversitat sexual al barri de Germans Sàbat

girona
educació

L’Institut Ca n’Oriac de Sabadell, premi Baldiri Reixac a l’escola transformadora

L’Espluga de Francolí
SOCIETAT

Tallers i signatura d’autors en la Fira del Llibre Infantil i Juvenil

girona
Mobilitat

Cadena humana per demanar la connexió en metro de la Trinitat Nova i la Trinitat Vella

Barcelona
MEDI AMBIENT

Recullen 230 quilos de brutícia en dues hores a la platja de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Compres a l’aire lliure a la Botiga al Carrer de Girona

girona

En marxa el comissionat per impulsar els estudis universitaris

figueres
Trànsit

Setanta multes a usuaris de patinet a Vilafranca en dues setmanes

Barcelona