Reus modifica la normativa d'empadronament que serà més flexible

El decret torna a enfrontar els membres del govern, ICV-EUiA, que desconeixia la mesura, i PSC

Els tècnics jurídics municipals estan treballant amb la redacció del nou decret -que derogarà l'anterior- després que una vintena d'entitats hagin pressionat durant un parell de mesos el govern municipal, perquè consideren que el funcionament de l'actual sistema alenteix el procés o que fins i tot moltes vegades l'impossibilita. La nova normativa d'empadronament facilitarà el tràmit i només caldrà una declaració jurada –és a dir, el compromís no només verbal sinó també per escrit i signat– de la persona que el demana perquè l'empadronament sigui vàlid; i en cas que el nou reusenc menteixi sobre la seva situació, segons el reglament jurídic, es podrà elaborar un informe que posteriorment es traspassarà a la fiscalia. No s'hi valen, doncs, les picaresques perquè es podran arribar a pagar multes de fins a 7.000 euros si es falseja el document. Així ho va explicar el primer tinent d'alcalde, Eduard Ortiz, que va afegir que amb aquesta modificació el que es pretén és «reflectir la realitat». La proposta es va començar a gestar després que l'Ajuntament hagi treballat conjuntament amb la subdelegació del govern espanyol i també després d'haver escoltat els suggeriments que han arribat del Consell Espanyol d'Empadronament, va explicar Ortiz.

Els tràmits que s'han de fer ara encara per empadronar-se són rocambolescos. Si s'és el propietari de l'immoble s'ha de justificar amb documentació que ho acrediti, i si l'habitatge és en règim de lloguer l'arrendatari i l'arrendador s'han de personar a les oficines del padró per confirmar que no hi ha irregularitats; però ara, segons va assegurar Ortiz, ja no es donen: «Les persones s'han acostumat a no fer picaresca.»

Discrepàncies internes

Sigui com sigui, l'actual decret d'empadronaments ha suscitat les queixes d'un sector de ciutadans, representants d'entitats, que sota la plataforma Tots Som Veïns i Veïnes de Reus, s'han mostrat contraris el sistema per lent i ineficaç. Entre aquestes hi ha el grup d'ICV-EUiA –soci de govern juntament amb el PSC i ERC–, i només amb aquest gest els ecosocialistes ja van demostrar en el seu dia que es desmarcaven de la posició oficial de l'equip de govern. Les discrepàncies entre PSC i ICV-EUiA al consistori reusenc no acaben aquí. Just una hora abans que el primer tinent d'alcalde, Eduard Ortiz, donés a conèixer la modificació de la normativa d'empadronament, el regidor Ernest París juntament amb el seus companys de grup, entre els quals hi havia el diputat Daniel Pi, demanava la derogació immediata del decret. Els ecosocialistes, doncs, van haver de reconèixer a posteriori que desconeixien les intencions de l'equip de govern del qual, d'altra banda, formen part quan ja havien donat a entendre que entrarien una pregunta al Parlament. Ortiz no entenia les declaracions d'ICV-EUiA, que al seu torn va emetre un comunicat en què deia: «Ja estem acostumats a l'estil de treball d'algun dels responsables municipals en la matèria, o sigui que no ens ha estranyat que ICV-EUiA no fos coneixedora d'aquesta decisió a l'avançada.»

Pel que fa la plataforma Tots Som Veïns i Veïnes de Reus resta a l'espera de conèixer la nova normativa i fins aleshores no aturarà les seves reivindicacions.

La polèmica dels empadronaments ressorgeix just quan a Vic l'Ajuntament vol dificultar l'accés a l'empadronament als immigrants en situació il·legal. Ortiz va defensar que aquest no és el cas del consistori perquè la majoria d'irregularitats són sobre persones del país.

A la Conca, el control funciona

el punt

A la Conca de Barberà ja fa mesos que va entrar en marxa un procés per controlar els empadronaments, sobretot a la capital, Montblanc, però també a l'Espluga de Francolí i a Santa Coloma de Queralt. L'alcalde de l'Espluga i president del consell comarcal, David Rovira, va explicar que el sistema funciona tan bé perquè «no hi ha tanta pressió», és a dir, que ja no arriben tants nouvinguts. Tanmateix, Rovira es va mostrar a favor de la mesura que es vol aplicar a Vic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.