Societat

fira gastronòmica

Tres ‘f’ garrotxines

La Vall de Bianya és el marc de la Fira del Farro, després de la del Fesol de Santa Pau

La trilogia es completa diumenge amb la del Fajol de Batet

Les tres efes de la Garrotxa funcionen. Em refereixo als fesols, el farro –farina de blat de moro– i el fajol i les respectives fires monogràfiques que s’hi dediquen. Un llegum i dos cereals, respectivament, els quals, dècades enrere, eren menjar de subsistència, menjar de pobre. Ara, amb la complicitat de tot el sector turístic, el gastronòmic i l’agrícola de la comarca, s’han convertit en bocatto di cardinale. I n’hi ha prou amb un exemple. Ahir, es va celebrar la Fira del Farro de la Vall de Bianya. En la prèvia de dissabte, es va dur a terme el sopar de tastets amb un munt de propostes gastronòmiques que reinterpretaven aquest cereal. Escoltin: amanida de farro amb vinagre de saüc, pannacotta de farro i ratafia, coca de farro amb guacamole, un plat especial del restaurant amb estrella Michelin de Ca l’Enric –velouté de perdiu amb farro– i, entre molts altres tastets, la sopa de farro.

I la sopa de farro també es va poder tastar a la fira d’ahir al matí, que es va muntar a l’entorn de l’Hostal Nou. Els qui la van tastar ho van fer en un espai on hi havia una pila carbonera i una màquina manual antiga de desgranar panotxes de blat de moro. A més, hi havia parades amb productes artesans, la majoria alimentaris, on no van faltar els de les altres dues efes, els Fesols de Santa Pau, amb segell de denominació d’origen protegida, i les farinetes de fajol.

La fira va ser l’eix de moltes altres activitats. La més rellevant va ser la inauguració de la sala d’exposició permanent de la col·lecció d’eines del camp en miniatura i a escala del mestre artesà del poble Xevi Plujà. El disseny d’aquesta exposició permanent ha estat obra de Mireia Badosa.

A part, hi va haver animació a càrrec del gegant romà Farrus Tremendus, de la colla gegantera de la Vall de Bianya i d’un xancler abillat amb indumentària tradicional catalana i panotxes de blat de moro. També es van proclamar els padrins de la fira, que van ser Maria Pararols Roure i Desideri Juncà Moret, fundadors, respectivament, dels restaurants Ca l’Enric i Ca la Nàsia.

Després de les fires de Santa Pau i Bianya, ara, tot el protagonisme és per a la Fira del Fajol de Batet. La cita és diumenge vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró