Societat

metereologia

Afectacions per la nevada en territori català

Nevada ben repartida i afectacions menors

Gairebé un metre de neu nova al Pirineu, amb 3.000 nens sense escola i talls de llum

La pertorbació ja va de baixa

El temporal de Llevant va assolir ahir el seu màxim previst, deixant gairebé un metre de neu en alguns punts del Pirineu i emblanquinant bona part de Catalunya. Una nevada generalitzada al nord del país que va provocar nombroses afectacions viàries durant tota la jornada i va deixar més de 3.000 infants a casa, sense transport escolar. Al vespre nou carreteres continuaven tallades i calien cadenes per transitar en més de quaranta.

La neu també va provocar nombrosos talls de llum, principalment a l’Alt Berguedà, la Cerdanya i l’Alt Urgell, on la intensitat de la nevada va ser notable. Segons Endesa, uns 7.000 clients van quedar sense subministrament per efecte de la intensa nevada. L’empresa va desplegar 90 tècnics pel territori que van anar solucionant algunes avaries. Amb tot, algunes de les línies afectades, la majoria de mitjana tensió, estaven fora de l’abast dels operaris pels talls de carreteres, de manera que al vespre encara es calculava que uns 2.900 usuaris continuaven sense subministrament.

La neu va caure amb força al Pirineu de Lleida, però com que es tracta d’una zona habituada no hi va haver grans incidents. Al vespre, però, un autobús amb joves d’una colla castellera vallenca va sortir de la carretera a la Vall de Boí, si bé no hi va haver danys per als ocupants.

En canvi, la neu es va fer molt més visible, per infreqüent, en zones de la Catalunya Central. La comarca més afectada va ser el Berguedà, on la neu acumulada va deixar gruixos de fins a 80 centímetres en alguns punts. Les carreteres B-400 (Guardiola de Berguedà-Gòsol), BV-4024 (Bagà-coll de Pal) i BV-5114 a Campins van estar tallades tot el dia, i en moltes altres era obligatori l’ús de cadenes, com ara la C-16, on els vehicles més pesants tenien prohibit transitar pel túnel del Cadí.

A les comarques de Girona, l’episodi de neu i pluja dels dos últims dies ha afectat principalment zones de muntanya, consistint en talls de carretera a la Cerdanya, el Ripollès, la Garrotxa i la Selva, i el tancament d’escoles i supressió del transport escolar a la Cerdanya i el Ripollès. Els serveis d’emergència van haver d’actuar en uns pocs casos, entre els quals, rescatant uns veïns de la Vall de Bianya i Toses que no podien sortir de casa seva. Fins ahir al vespre, els bombers havien efectuat una desena de sortides a la demarcació per culpa de la neu. Força centres d’ensenyament de la Cerdanya i el Ripollès no van obrir i moltes línies de transport escolar van ser anul·lades.

Entre les ciutats situades en una cota més baixa on ha nevat figura Olot. La neu hi va caure de manera abundant la nit de diumenge a dilluns, però combinada amb estones de pluja. Aquesta circumstància va evitar que la neu agafés a les calçades. No obstant això, l’Ajuntament va haver de mobilitzar els vehicles llevaneus.

L’única afectació per neu a les línies de ferrocarril va ser el tancament de l’R3 entre Ripoll i Puigcerdà. Els viatgers, a més, no van poder fer servir com a alternativa un autocar, ja que la collada de Toses va estar tallada moltes hores per als vehicles grans. La via de més envergadura que es va haver de tancar durant unes hores va ser l’eix transversal (C-25) a la zona més alta de la Selva. Es van necessitar cadenes a la C-38, entre Camprodon i la frontera del coll d’Ares (C-38), on a última hora es va tallar el trànsit; també calien cadenes entre Ripoll i Gombrèn (Gi-402) i entre Olot i Vallfogona de Ripollès (antiga N-260).

A les comarques gironines orientals –com al litoral i sud del país–, la llevantada va ser en forma d’aigua i els bombers van fer diverses sortides per inundacions menors.

Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya apunten que el temporal anirà perdent intensitat al llarg del dia d’avui. En tot cas, el gruix de neu va ser molt ben rebut pel sector turístic del Pirineu i també representarà una bona aportació per a les reserves d’aigua, com la pluja a la resta del país, que també va ser ben rebuda pels cultius.

Una excursió per ser recordada

Un grup amb 43 menors i tretze monitors del Centre d’Esplai Parroquial de Premià de Mar va quedar aïllat diumenge a la nit en una casa de colònies de Saldes (Berguedà). Quan l’autobús que els havia de dur de nou cap al Maresme va quedar colgat de neu, van haver de tornar a la casa de colònies, que va quedar aïllada i, en algun moment, sense llum.

El servei de Protecció Civil va tenir supervisada en tot moment la situació, va accelerar la recuperació del corrent elèctric i va garantir que tinguessin “llum, abric, menjar i efectius de la Creu Roja” per passar-hi tot el dia. COm que els treballs per habilitar la carretera per rescatar el grup es preveien llargs i feixucs i el desallotjament s’hauria hagut de fer ja sense llum natural, per evitar riscos es va optar per fer que passessin una segona nit extra a Saldes. El rescat, doncs, està previst per aquest matí, segons fonts de Protecció Civil, quan mossos i bombers muntaran un dispositiu amb màquines llevaneus. El grup estava en perfectes condicions fins que, al vespre, un dels infants va tenir febre, motiu pel qual va ser evacuat, juntament amb la seva germana, fins a Berga.

Aquest, però, no va ser l’únic autobús amb infants afectat. Un grup de joves belgues que volien anar d’Andorra a Barcelona van quedar encallats a la collada de Toses, després de desorientar-se buscant carreteres secundàries accessibles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll