Societat

la crònica

Espigues i timons

Dels números, el quatre deu ser el més anodí de tots. Ni porta sort, ni duu desgràcia, ni és màgic, ni té cap mena de connotació especial. Però, què hi voleu fer, escric aquest paper el dia 4 i avui és l'única realitat indiscutible. De manera que ens quedarem en el quatre.

A Castelló d'Empúries lliuraven fa pocs dies els seus premis més estimats –els de l'espiga i el timó, que fan referència a les dues cares del poble, el mar i la pagesia– sota la volta de la capella de l'antic convent de Santa Clara. Entre guardons d'or, argent i bronze, se'n van concedir quatre. Ho veieu? Ja tenim el quatre a primer pla. Comencem a anar ben encarrilats. L'espiga i timó d'or van ser per a dues persones relacionades amb el turisme: una a Joan Viñas Cos, que ha posat el poble al mapa gastronòmic català; l'altra, a l'amic Esteve Hugas, que ha construït un imperi de l'hostaleria a Empuriabrava, el barri marítim de la població. Quan l'Esteve va parlar, va fer memòria de la seva arribada –com a secretari d'un dels promotors de la marina– fa exactament 44 anys (el quatre torna a jugar) i recordà les primers persones que va conèixer: els quatre empleats de l'Ajuntament. Quatre, 4 noms que no ha oblidat. L'Esteve és de Pont Major i n'està orgullós. Quan vaig publicar un conte de Nadal que transcorria –resseguint els records de l'amic perdut, el pintor Vila i Fàbrega– a Pont Major, l'Esteve, emocionat, em proposà seriosament que escrivís la història del seu barri gironí. De moment les circumstàncies no han encarrilat els meus papers per aquest camí, i em sap greu. Però deixem aquesta digressió, que no fa al cas. Si tenim sort, hi ha més dies que llonganisses...

Tornant a Castelló. D'aquells 4 empleats municipals s'ha passat, si no m'enganyo, als quasi 400 actuals –ara no me'n discutiu un o dos, si és que no vaig errat. I aquell secretari del promotor es va independitzar i construí un complex hoteler i residencial que allotja en un any més de 40.000 turistes. Ja aneu comptabilitzant els quatres que surten en aquesta petita crònica?

L'esforç de l'Esteve Hugas s'ha afegit al de tants veïns i sobrevinguts que han transformat la costa gironina, d'una punta a l'altra, per bé i per mal. De la vella agricultura i les escapades a mar s'ha passat decididament a la indústria del turisme i al comerç, amb l'evident transformació econòmica del país. Ara ja tenim clar que es va abusar de la construcció, que en alguns casos es va malmetre el paisatge –la mare dels ous– per aconseguir un guany immediat espectacular. Pel que conec de l'Esteve, puc dir que ha mirat de ser sempre molt respectuós amb la terra que trepitjava. Per això la Generalitat li va premiar també la seva tasca amb la medalla al mèrit turístic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Dues persones resulten afectades per una “petita explosió” en un laboratori del PCiTAL de Lleida

Lleida
Finalitza la vacunació de la grip al Puntet de Lloret de Mar

Finalitza la vacunació de la grip al Puntet de Lloret de Mar

Lloret de Mar

El certificat COVID digital de la UE: com i on el puc obtenir?

barcelona

Els majors de 60 anys ja es poden vacunar de la dosi de reforç sis mesos després de la segona o tres si van rebre AZ

Barcelona
El temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Arriba un front

Barcelona

Brussel·les planteja estendre la vacunació obligatòria contra la covid-19 a tota la UE

Brussel·les

Sanitat adapta els controls als aeroports per la variant òmicron

Madrid

Cambray garanteix que no passarà “cap tipus de responsabilitat” a les escoles davant la sentència del 25% en castellà

Barcelona

Argimon augura que queden “com a mínim” dues setmanes més de creixement de la Covid

Barcelona