Societat

L’Any Codina inclourà una ruta per paratges de la Cellera vinculats al metge

La commemoració ja té un logotip, i el gros d’actes arrencarà al maig

Els organitzadors reeditaran un llibre del 1909 del botànic, pioner de la micologia

Una comissió de veïns treballa a la Cellera de Ter per reconèixer aquest any la figura de Joaquim Codina i Vinyes (20 de novembre del 1967-26 de desembre del 1934), que va ser metge, alcalde del poble en tres ocasions, jutge de pau i botànic. L’any del doctor Codina a la Cellera ja té logotip triat i inclourà exposicions i una ruta per diferents paratges vinculats al botànic, com ara el bosc de ribera, a tocar del Ter, o bé la casa on va néixer.

Xevi Boïgues és regidor de Règim Intern i besnet del doctor Codina, que ja dona nom a un carrer i al dispensari mèdic del poble. Al davant de l’ajuntament, a més, té un bust en record seu des de fa uns anys. Boïgues forma part de la comissió que organitza els actes de l’Any Codina, que va néixer fa 151 anys (tot i que el logo fa esment al 150è aniversari).

Segons la biografia de Codina, inclosa en la galeria de metges catalans, que ha confeccionat el Col·legi de Metges de Catalunya, el doctor va estudiar i va divulgar la fauna, la flora i el paisatge del poble i de l’entorn. Una de les seves obres de referència és Apuntes para la flora de la Sellera y su comarca, publicada el 1909 al Butlletí de Col·legi de Metges de la província de Girona, aleshores en castellà. Aquesta obra serà reeditada el 2018, explica Boïgues. A més, també hi publicaran una altra obra.

La commemoració començarà el 4 de maig amb la presentació dels actes al teatre del centre parroquial. També es farà lliurament a Jordi Vila del premi del logotip. El 19 de maig està previst estrenar la ruta en record del doctor cellerenc; el dia 25 del mateix mes es concediran els premis Doctor Codina, que premia anualment la Fundació Valvi adreçat a persones o entitats que preservin el patrimoni.

L’alcalde, David Sardanedas, explica que Codina i Vinyes va ser un dels pioners de l’estudi de micologia a Catalunya. Treballant amb Pius Font i Quer (1888-1954), Codina es va intercanviar cartes amb botànics d’orígens tan diversos com ara Alemanya o els Estats Units, diu el batlle. La primera exposició de bolets a Catalunya va ser a Girona, recorda Boïgues.

Cellerenc il·lustre

Codina va descobrir una falguera a prop de la Cellera, “considerada una espècie nova, però que resulta ser la Pellaea hostata, oriünda del sud de l’Àfrica i desconeguda llavors al nostre país”, s’explica en l’esmentada biografia. Codina i Vinyes és “un dels cellerencs il·lustres” de la història del poble, admet Sarsanedas, que també hi afegeix Calixt Noguer i Taberner (1864-1928), metge, i el discjòquei i productor Sak Noel, que el novembre del 2016 es va fer famós amb el tema Trumpets amb el cantant Sean Paul, que va tenir més de 50 milions de visualitzacions a internet.

LA FRASE

Joaquim Codina i Vinyes va ser jutge de pau, metge i alcalde del poble. És un dels cellerencs il·lustres
David Sarsanedas
alcalde de la cellera de ter

LA DATA

26.12.34
va ser
el dia que va morir Ramon Codina i Vinyes, que havia nascut el 20 de novembre del 1867.

LA XIFRA

200
euros
s’endurà el guanyador del concurs del logotip de l’Any Codina. Jordi Vila serà distingit el 4 de maig.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia