Societat

La nova ordenança de civisme de Tortosa genera gairebé una sanció al dia

La majoria d'expedients s'han instruït per soroll i problemes de convivència

«Una ordenança efectiva.» Amb aquestes paraules la regidora de Governació de Tortosa, Rosa Cid, va qualificar la ordenança nova del civisme en la presentació de la memòria d'activitats 2009 d'aquesta àrea municipal. Amb les dades a la mà, Cid va assegurar que els números demostren l'efectivitat de l'ordenança i el compromís de l'equip de govern d'aplicar-la. De fet, amb la nova normativa, ha augmentat notablement el nombre d'expedients sancionadors. L'any 2008 només n'hi va haver 19 i, amb només 8 mesos, l'any 2009 l'ordenança nova va imposar gairebé una sanció diària, la majoria de les quals, un 33%, són per soroll i problemes de convivència. Un 15% de les sancions són degudes a l'ocupació de la via pública; un 10%, a les molèsties derivades de l'excés de consum d'alcohol; un 5%, pel deteriorament del mobiliari urbà; i, un altre 5%, pel comerç ambulant.

L'alcalde de la ciutat, Ferran Bel, també va valorar molt positivament l'aplicació de la normativa nova. Segons el batlle, una part important de les sancions són fruit de l'augment de sensibilització de la ciutadania que, amb les actituds incíviques, reacciona trucant la policia local. Bel, a més, va assegurar que «fer ordenances aplicables amb sancions realistes facilita molt l'execució de normatives municipals».

Ordenança polèmica

La normativa nova també ha fet que augmentessin les sancions per altre tipus de lleis i ordenances, com per exemple, l'incompliment de l'ordenança d'animals de companyia, per la qual s'han imposat 27 sancions. També s'han obert 14 expedients sancionadors per l'incompliment de la llei de gossos perillosos.

L'aprovació de la normativa va comportar polèmica entre els grups municipals amb representació al consistori. ICV va ser un dels grups més crítics amb l'ordenança, ja que no en compartia la «filosofia». En diverses ocasions, el portaveu, Jaume Forcadell, va lamentar que l'ordenança no reguli la neteja viària o que mantingui les mateixes fiances d'ocupació de la via pública per a les associacions culturals i entitats sense ànims de lucre que per a les empreses privades. Forcadell també va criticar la regulació «massa estricta» dels jocs al carrer i la prohibició de patinar, entre d'altres.

Els ulls grossos, a Valls

Estendre i eixugar la roba als balcons o regar les plantes fora de l'horari nocturn continuen sent pràctiques habituals a Valls, malgrat que l'ordenança d'usos de la via pública les prohibeix expressament. «Són pràctiques molt comunes, i és difícil portar-ne un control exhaustiu; per això hem de fer els ulls grossos i entendre la normativa d'una manera més moderada», reconeixia Carles Serra, subinspector de la policia local: la corporació encarregada de multar les accions incíviques.

Els agents van tramitar fins a trenta-cinc denúncies durant el 2009, la majoria (vint-i-dues) per haver portat a terme actuacions incíviques com ara orinar al carrer, una de les accions més habituals en aquest capítol. Les infraccions per haver embrutat la via pública, sobretot amos que deixen defecar el gos al carrer i no recullen els excrements, van representar tan sols quatre sancions, tot i que aquest és un dels problemes que provoquen més rebuig dels ciutadans a l'hora de fer balanç de l'estat de neteja dels carrers. «És molt difícil enxampar el propietari de l'animal en el moment just, però malgrat això és una de les accions en què intervenim», segons expressa el subinspector de la policia local, Carles Serra. L'ordenança d'usos de la via pública també penalitza escopir a terra, però aquest comportament rarament és objecte de sanció. L'any passat sí que es va intervenir en l'ocupació d'espais públics més enllà del que és permès «en dies de mercat», segons detalla el subinspector, i en el fet de portar a terme activitats sense autorització, «venedors ambulants, els coneguts top manta», especifica Carles Serra. De les 35 sancions del 2009, només se n'han pagat 5.

«Botellón» al Vilar

Les sancions que la policia local va imposar l'any passat reflecteixen un augment del nombre d'infraccions per contaminació acústica. «Les queixes reiterades provenien sobretot dels veïns de la zona del Vilar, on es va detectar la presència de grups de joves que feien el conegut botellón», afirma Carles Serra. Aquesta tendència es va observar en horari de tarda i, preferentment, el diumenge, tot i que no va ser una afectació exclusiva del Vilar. Veïns d'altres barris com per exemple el de les Cases Verdes, al darrere del dipòsit municipal d'aigua, també van denunciar situacions de conflicte a la policia local. «Crec que hem pogut controlar aquests grups. En alguns casos, s'ha fet un primer avís i s'ha convidat els joves a abandonar el lloc, i d'altres han acabat amb sancions», afirma el subinspector. L'actuació dels grafiters ara com ara no té cap solució a curt termini. «No tenim tants agents per incidir exhaustivament en tots els espais públics», concloïa Serra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llengua

El TSJC admet un recurs contra el decret d’ús del català a l’escola

barcelona
societat

Estudiants bloquegen els accessos a la UPF de Ciutadella en suport a Gaza

Barcelona
societat

Oncolliga fa una donació a la Salus Infirmorum per a dues habitacions oncològiques

banyoles

L’avanç de Pla Director del Logis Empordà preveu 166 noves hectàrees

EL FAR D'EMPORDÀ

Obre al públic el nou Centre d’Interpretació del Vi de Calonge

CALONGE
MEDI AMBIENT

La UdG lidera un projecte per fer més eficients les depuradores al Mediterrani

GIRONA
comerç

El comerç va creixent de forma ‘constant’

Barcelona
gastronomia

Festival de carn i graella al Moll de la Fusta

Barcelona
Pia Seriñana Torrents
Alcaldessa de Cadaqués (Fem)

“El POUM serà una eina clau per avançar els propers anys”

Cadaqués