Societat

L’incendi de la Ribera d’Ebre afecta una superfície de 6.000 hectàrees

El cap de la intervenció del cos tem que l’augment de les temperatures i el vent no els serà “favorable”

El conseller Buch crida a extremar les precaucions davant “el pitjor dia” de l’episodi d’onada de calor

L’incendi de la Ribera d’Ebre continua actiu però ja no té fronts actius potents. Durant la nit els Bombers han pogut emplaçar efectius terrestres al sector nord del flanc dret, que continua sent el prioritari. El cap d’intervenció dels Bombers, Antonio Ramos, ha explicat que el principal objectiu a partir d’ara és aconseguir que aquest flanc baixi d’intensitat. Tot i això, Ramos ha insistit que avui és el dia “més crític” pel que fa a les condicions meteorològiques, atès que es preveuen temperatures “molt més elevades que ahir” i l’entrada de vent de component sud que no serà favorable. En aquest sentit, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha cridat a extremar les precaucions davant “el pitjor dia” de l’episodi d’onada de calor.

Els Agents Rurals han xifrat de forma provisional en 6.000 hectàrees la superfície afectada per l’incendi. D’aquestes, unes 3.800 són de vegetació forestal, unes 2.000 agrícola i unes 35 de vegetació urbana. A més, asseguren que han comprovat que a l’interior d’aquest perímetre hi ha aproximadament un 20% de superfície no cremada, la major part conreus.

Els Bombers han difós unes imatges de la zona afectada per l’incendi, precisament en les hores de màxima temperatura.

Les autoritats han insistit en la necessitat de mantenir la “màxima precaució” davant del “risc extrem” provocat per l’onada de calor, que pot fer que les temperatures a la zona de l’incendi puguin arribar als 44 graus al migdia. De fet, segons els Agents Rurals, hi ha risc extrem a un 15-20% del territori català i a la resta tot el personal es dedica exclusivament a la prevenció d’incendis. Pels Bombers, d’altra banda, les properes hores seran crucials, per l’augment de les temperatures, i al migdia es preveu possibles revifades. Des de Protecció Civil mantenen la xifra de 52 persones evacuades, 44 d’elles a Flix, quatre a Bovera i quatre més a la Palma d’Ebre.

President Torra:“Anem en el camí correcte”

Des de la zona, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que s’està en “el camí correcte” perquè els objectius marcats s’estan “complint”. Torra s’ha posat a disposició dels alcaldes dels municipis de la zona i ha enviat un “missatge de confiança” als operatius que estan gestionant l’incendi.

“Demano confiança en els homes i dones que estan lluitant cada hora sobre el terreny perquè puguem apagar el foc el més aviat possible”, ha dit Torra, que ha recordat que és un “dia extrem” i “crític” perquè es tracta del pitjor incendi que hi ha hagut a Catalunya en els últims 20 anys.

El conseller Buch

En una compareixença de premsa al centre de comandament avançat de Vinebre, Buch ha explicat que el treball d’aquest divendres al matí “va molt millor” gràcies a la feina feta durant la nit. El conseller ha recordat que el foc té una potencialitat de 20.000 hectàrees i que cal abocar-hi el màxim d’efectius per evitar que creixi. “Un dels pitjors enemics que podríem tenir és un foc d’aquestes característiques a un altre indret del país”, ha insistit.

Per la seva banda, l’inspector Ramos ha detallat que el flanc dret de l’incendi continua sent el prioritari, sobretot a la banda nord. Dijous els Bombers no van poder desplegar vehicles sobre el terreny en aquella zona, però Ramos ha explicat que a la nit, quan el foc ha baixat d’intensitat i amb la maquinària pesant, han pogut crear zones de seguretat per a treballar i emplaçar-hi efectius.

L’objectiu d’aquest divendres és aconseguir que el flanc baixi d’intensitat perquè no continuï progressant. A la nit s’ha ancorat el perímetre a la carretera C-12 evitant d’aquesta manera el salt del foc cap a la zona d’Almatret i s’ha tancat la meitat del flanc dret per evitar l’obertura cap a la Bisbal de Falset i el Montsant. També s’ha estat treballant al cap de l’incendi amb l’objectiu de frenar-lo en zona de camps de conreus a Llardecans amb l’ajuda de tractors, cremes d’eixamplament i línies d’aigua.

Malgrat que l’incendi no està estabilitzat, a hores d’ara, ja no hi ha fronts actius potents i s’ha aconseguit ampliar la presència d’efectius al llarg del perímetre. Així, els treballs d’extinció de l’incendi, malgrat les represes, la simultaneïtat d’incendis de dijous i la meteorologia extrema, han aguantat durant la nit i al llarg d’avui s’intentarà consolidar la feina assolida.

Bomber ferit

Pel que fa al bomber hospitalitzat a l’Hospital de Móra per un cop de calor, Ramos ha explicat que va ser donat d’alta aquest dijous a la nit .

Dispositiu

n aquests moments, el dispositiu d’extinció hi treballen 350 efectius amb unes 120 dotacions dels Bombers de la Generalitat, 270 efectius de l’UME i unitats BRIF.

A banda, també comptem amb la col·laboració de les ADF de la zona i de guies de maquinària pesant de Castella la Manxa.

Pel que fa als mitjans aeris, n’hi treballen 13, entre ells 4 avions del ministeri d’Agricultura i de Castella-la Manxa i València.

També treballen 5 unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), 3 d’elles de la Unitat d’Intervenció i Suport. A Maials, han reforçat amb una unitat del SEM 24h i han demanat obrir el Consultori municipal de Maials, que està donant atenció sanitària continuada.

Fins ara, els serveis d’emergència han realitzat 9 atencions sanitàries, 2 de les quals han requerit trasllat a centres sanitaris, entre ells un Auxiliar d’Ofici Forestal.

En el dispositiu també hi ha 35 efectius dels Mossos d’Esquadra, treballant en el control dels accessos i vies tallades i en l’acompanyament dels veïns desallotjats, efectius del Cos d’Agents Rurals, de Protecció Civil, de les Policies Locals i de la Creu Roja i voluntaris.

Carreteres tallades

A causa de l’incendi, el Servei Català de Trànsit informa que encara queden cinc carreteres tallades: la C-12 (entre Maials i Flix), la T-703 (a la Palma d’Ebre), la C-233 (entre Bovera i Flix), la T-714 (Torre de l’Espanyol) i la T-2237 (entre Vinebre i la Palma d’Ebre).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra