Societat

Olot rememora el seu tren, 50 anys després de perdre’l

Una exposició a l’Arxiu Comarcal reuneix una selecció d’imatges d’aquella línia fèrria que va estar en servei entre 1911 i 1969

S’han organitzat actes commemoratius per al cap de setmana vinent

Amb motiu del 50è aniversari del tancament de la línia, Olot rememora aquest estiu el tren que durant 58 anys (entre 1911 i 1969) va unir la ciutat amb Girona. L’efemèrides no es commemora amb grans actes, però seran suficients per remoure la memòria de la gent que hi va pujar o el va veure passar. El gros dels actes, organitzats per l’associació Amics del Tren Olot-Girona, l’Ajuntament d’Olot i l’Arxiu Comarcal, s’han previst entre divendres i diumenge que ve, però ja hi ha una exposició que es pot visitar a l’arxiu fins a mitjan setembre.

La mostra és una selecció de 24 instantànies procedents dels fons i les col·leccions dipositades en aquest arxiu. Precedides pel plànol de la línia datat al 1893, les fotos es presenten ordenades cronològicament. S’hi pot veure les obres de l’esplanada de l’antic mas el Teix per construir-hi l’estació d’Olot (1910), l’aspecte engalanat de l’edifici el dia de l’arribada del primer viatge, el 1911; unes panoràmiques molt il·lustradores de l’època (1912) en què es veuen passatges baixant dels cotxes; l’arribada del batalló d’Estella procedent del Marroc, el 1917 (Olot havia tingut una caserna militar); una expedició de peregrins del 1928... Les locomotores de vapor hi tenen un paper destacat, sobretot la llegendària 22. Als més nostàlgics els trencarà el cor veure-la al cim d’un camió quan la traslladaven a uns magatzems, el 1984, o contemplar la locomotora 8 abandonada a Amer. De l’estima que hi havia vers aquell tren que va sucumbir al transport per carretera en deixa constància el retrat de gent acomiadant-lo, al seu pas per una estació, en el darrer viatge, el 15 de juliol de 1969.

Divendres (arxiu, 19h) hi haurà una xerrada de l’estudiós Joan Carles Salmeron. Entre altres propostes, dissabte (locals dels Amics del Tren Olot - Girona, de 10 a 13h i de 17 a 20h), es podrà veure en acció la maqueta de la línia i visionar el documental FC GO: Fa 50 anys.

LA DATA

15-07-69
és el dia
en què el tren d’Olot va fer el seu darrer viatge, 58 anys després que la línia arribés a la capital garrotxina


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Els pagesos gironins protestes per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT