el reportatge

Per perdre la por

L'Ateneu de Caixa Laietana de Mataró obre una exposició sobre amfibis i rèptils d'arreu del món

Inofensius i molt mansos. Per a qui vulgui conèixer de prop alguns dels amfibis i rèptils de l'exposició, totes les tardes s'hi faran tallers per poder-los tocar i, alhora, per poder desmitificar falses creences que existeixen entorn d'aquestes espècies fascinants.

Ja sigui per la mala premsa o per algunes creences errònies que apunten que la majoria d'aquestes espècies són verinoses, el cert és que tant els amfibis com els rèptils són alguns dels animals que més fòbies generen entre la població. Amb l'objectiu de desmitificar alguns falsos rumors, aconseguir que es perdi la por i despertar un sentiment d'admiració i curiositat, la Fundació Caixa Laietana va obrir ahir a l'Ateneu del carrer Bonaire de Mataró una exposició que permet descobrir el fascinant món d'aquests animals. «La majoria són molt mansos i l'únic que volen és tranquil·litat i que no se'ls molesti gaire», destaca la comissària de l'exposició, Elisabet de Dòria. Pitons, boes, caimans, iguanes, camaleons, tortugues, granotes, gripaus, basiliscs, i així fins a més de 40 espècies diferents formen part d'aquesta mostra, amb exemplars originaris de la selva amazònica, dels deserts africans i de les zones tropicals d'Àsia i Oceania. Tot i que l'animal més espectacular és una pitó reticulada, que fa uns set metres de llargada i pesa uns 80 quilos, la més perillosa, segons De Dòria, és una tortuga caiman. «Per caçar espera dins de l'aigua amb la boca oberta i movent la llengua com si fos un cuc per cridar l'atenció de les seves preses, però realment a la boca té una força de 400 quilos», descriu la comissària de l'exposició.

Els animals, situats en diferents terraris i aquaris que imiten l'hàbitat de cadascun d'ells, han estat cedits principalment per dues entitats, Hobby Zoo d'Argentona i el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya; a més, però, hi ha hagut diferents propietaris que hi han col·laborat i han deixat alguns exemplars per a l'exposició, amb la qual també es pretén fomentar el respecte cap a unes espècies que històricament han estat perseguides per l'ésser humà. Un dels principals atractius de l'exposició, que inclourà cada tarda visites guiades, és el taller pràctic i obert a tothom que es farà al laboratori de la segona planta per a qui vulgui conèixer de prop els amfibis i els rèptils. Elisabet de Dòria explica que es podran tocar diferents animals: una serp, un llangardaix, una tortuga i una granota. Mentrestant, els educadors explicaran als assistents curiositats sobre cada animal, les seves característiques i necessitats, com i on viuen, què mengen i per què, al llarg de la història, s'han creat llegendes entorn seu que, a vegades, els han convertit en representació del mal.

Aquesta és una bona oportunitat, segons explica la comissària, per aprofundir en la importància d'aquestes espècies als ecosistemes, on fan funcions alhora de depredadors i de preses, i fins i tot per conscienciar els visitants que moltes d'elles estan en perill d'extinció com a conseqüència de factors com ara el canvi climàtic, la contaminació, la desaparició dels seus hàbitats i la captura i el comerç il·legal. L'exposició, emmarcada en l'Any Internacional de la Biodiversitat, es pot visitar gratuïtament fins al 25 de juliol a l'Ateneu de Caixa Laietana de Mataró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA