Societat

Dos esclafits provoquen danys a Ventalló i Riells i Viabrea

L’esclat de vent s’emporta coberts i terrats al poble de l’Alt Empordà i fa caure més d’un centenar d’arbres a Riells

Més de 15.000 persones queden sense llum a la Selva

Les comarques gironines també van quedar afectades per llevantada i la demarcació es va despertar ahir amb una quinzena de carreteres tallades. La majoria es van anar reobrint al llarg del dia i a l’hora de tancar aquesta edició només quatre continuaven tallades a Vilabertran, l’Armentera, Ullà i Bellcaire d’Empordà. Dos esclafits van provocar destrosses a Ventalló (Alt Empordà) i Riells i Viabrea (Selva). No hi va haver danys personals enlloc.

A Riells i Viabrea, al límit amb el Vallès Oriental, els veïns van quedar sobresaltats poc abans de les dues de la matinada: un esclafit d’un radi de més d’un quilòmetre va fer caure, com a mínim, un centenar d’arbres, segons va dir l’alcalde, Josep Maria Bagot (ERC). Per falta de llum, es va suspendre l’activitat a la llar d’infants, l’escola i l’institut, i el centre cultural no va obrir.

A Riells van caure cables de telèfon i de llum tancat i l’aigua corrent es va tallar intermitentment. L’esclafit va impactar a les urbanitzacions de Junior Park, Can Plana i Ordenació. Efectius de la brigada municipal, dels bombers, dels ADF i de Protecció Civil van enretirar l’arbrat de damunt de cases i de les vies del poble.

Tampoc no hi va haver corrent, en algun moment, a Sant Hilari Sacalm, Arbúcies, Sant Feliu de Buixalleu i Breda –a la costa va passar a Tossa de Mar–. Hi va haver més de 15.000 persones afectades. Fonts d’Endesa van confirmar que hi havia 4.191 titulars perjudicats, la majoria dels quals, a Breda (2.288). L’esclafit va fer caure una torre de mitjana tensió a Sant Feliu de Buixalleu, segons va detallar Endesa.

Divuit hores a Breda

A Breda, a les vuit del vespre ja estaven divuit hores sense llum, segons van confirmar fonts de l’Ajuntament. Al gener n’hi havien estat onze per una altra incidència. A Arbúcies, la llevantada va arrencar arbres i, al nucli urbà, hi va haver despreniments al carrer Santa Fe que van provocar destrosses en vehicles.

Van estar tallades la GI-552, d’Arbúcies a Hostalric, i la C-35, entre Hostalric i Sant Celoni (Vallès Oriental) i la GI-543 (carretera de coll de Revell). També la caiguda d’arbres va dificultar el trànsit entre Arbúcies i Sant Hilari.

Un dels fenòmens més violents –tot i que molt localitzat– va ser l’esclafit de Ventalló. L’alcaldessa, Remei Costa, explica que es va produir a les tres del matí i la primera cosa que van sentir va ser com un gran tro que va retrunyir molt fort. El remolí de vent va afectar cinc propietats del nucli de Valveralla, majoritàriament coberts agrícoles i terrats. La zona afectada no superava uns 500 metres de llarg però els efectes van ser molt violents, com demostra el fet que les oliveres d’un camp van quedar arrancades i capgirades. En aquest punt més elevat del poble alguns veïns hi havien aparcat per apartar els vehicles de la zona del torrent i cinc cotxes han quedat malmesos. Part del municipi també va quedar sense llum. L’alcaldessa donava ahir prioritat a la valoració dels danys perquè els afectats puguin començar les reparacions, que es preveuen complicades degut al fet que els coberts destrossats, que eren d’uralita, han quedat escampats pel poble.

Pel que fa les escoles a l’Alt Empordà ahir es van suspendre les classes a Llançà, Sant Pere Pescador i Colera, tot i que els alcaldes confirmaven que s’havia pres la decisió per precaució i no pas per danys. A la resta de la comarca les tasques se centraven en la neteja d’arbres caiguts i carrers.

En el cas del Baix Empordà, el fet que les pluges de més intensitat caiguessin de matinada va minimitzar les afectacions. Les més greus es van produir a l’entorn de l’Estartit, on el passeig Marítim va estar inundat tot el dia. I també per alguns despreniments i fang acumulat a les vies principals, com ara la C-31, que, a banda del tall a Ullà, va quedar força bruta a Llofriu. O la carretera entre Torroella i l’Estartit. A Palamós i Platja d’Aro es van repetir les acumulacions d’aigua registrades dimarts a la tarda. El passeig marítim de Sant Antoni també va rebre de valent, a causa de l’onatge.

Un dels incidents més destacats, a Sant Feliu de Guíxols, va ser la caiguda d’un gran pi d’una finca privada, davant l’escola L’Estació. Va arrencar un fanal i la brigada va trigar una estona a poder reobrir al trànsit el carrer Hèriz. Però afortunadament sense cap dany personal, tot i desperfectes en vehicles estacionats.

Al Ripollès i la Cerdanya, la línia ferroviària R3 va estar interrompuda unes hores entre Planoles i Puigcerdà perquè havia caigut un arbre a la via. També durant unes hores es va restringir el trànsit a l’accés a Setcases per una esllavissada. La pista entre aquest municipi i Espinavell es va haver de tancar. D’altra banda, el transport escolar es va suspendre temporalment, però es va anar reprenent.

Aquesta informació ha estat elaborada per E. Agulló, E. Carrera, R. Estéban i J. Ferrer.

LES XIFRES

181
litres per metres quadrat
van caure a Torroella de Montgrí entre dimarts i ahir.
190
metres cúbics per segon
baixaven pel curs del Daró, a la Bisbal, ahir a primera hora del matí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA