Escenografia d'un mite

La Ruta d'en Serrallonga transcorre pels diversos escenaris de la vida del bandoler, enmig de les cingleres de les Guilleries, el Montseny i el Collsacabra

En Joan Sala, àlies Serrallonga, va ser el bandoler més perseguit de les nostres contrades i guardava gelosament un gran secret: les terres que li brindaven els amagatalls perfectes enmig dels boscos i les cingleres de les Guilleries, el Montseny i el Collsacabra, i on un gran nombre de batlles, rectors i masovers d'Osona i de la Selva, tots ells contraris a les forces centralistes, el protegien. Per conèixer aquests paratges, escenaris de la vida de l'últim bandoler català, convertit en mite i llegenda després de la seva mort, el Centre Excursionista Farners ha organitzat, per al cap de setmana del 29 i 30 de maig, una nova edició de la Ruta d'en Serrallonga, una travessa de dos dies per les Guilleries, de gran interès històric, paisatgístic i faunístic, que uneix Santa Coloma de Farners amb Sau passant per Osor. De totes maneres, la ruta es pot fer a títol particular en qualsevol moment de l'any, seguint les indicacions situades sobre el terreny.

La Ruta d'en Serrallonga és, per tant, un sender de gran recorregut que enllaça els principals pobles del massís de les Guilleries mitjançant un itinerari articulat en diferents braços lineals: Santa Coloma de Farners, Sant Hilari Sacalm, Osor i Anglès. En un entorn clarament forestal, la travessa recorre els encreuaments de camins on el mític bandoler portava a terme els seus atracaments (coll de Ruscall), els colls on era esperat per batlles i sometents (coll de Nafré i coll de Querós), la casa on es va casar i on va viure (can Serrallonga), els masos i les coves on s'amagava i també el lloc on va ser capturat després d'una traïció (ca l'Agustí).

Però la ruta té també un gran interès natural, ja que discorre per l'espai protegit del massís de les Guilleries, amb boscos d'alzinars i suredes, castanyedes o fagedes. El paisatge és salvatge, deshabitat, feréstec, d'una gran varietat botànica pels canvis continuats de pendents i per l'encadenament de muntanyes i torrenteres. El caminant passa per llocs on l'home ha deixat l'empremta de la seva vida al llarg dels segles, en forma de santuaris, ermites, masos, pous de glaç o ponts.

La ruta està pensada per fer-la a peu i poder enllaçar dues poblacions de l'itinerari en una jornada. També es poden fer itineraris més curts, sortint i retornant a un mateix punt. Entre aquestes alternatives són especialment recomanables els recorreguts que surten del Sobirà o del santuari del Coll.

Pràcticament tot l'itinerari es desenvolupa a la comarca de la Selva, exceptuant uns centenars de metres que permeten arribar fins a l'embassament de Sau. Per fer l'itinerari, us proposem tres trams diferents que es poden fer en el sentit que més convingui:

Santa Coloma-Sant Hilari

Si se surt de Santa Coloma de Farners, una recomanació: fer una visita al Museu de les Galetes Trias, on es poden tastar les conegudes teules de la població, un dels productes estel·lars de la ruta dolça de la Selva. I tot seguit, anar cap a Sant Hilari Sacalm, entre els boscos frondosos per on s'amagava el bandoler. A Sant Hilari és interessant visitar el Museu de les Guilleries, on hi ha la zona permanent d'interpretació ambiental de les Guilleries i la terrassa amb plantes remeieres.

Osor-Santa Coloma de Farners

La ruta des d'Osor constitueix el tram més llarg, que permet descobrir indrets tan interessants com ara la taverna del Sobirà, una masia fortificada del segle XIII on en Serrallonga va aparèixer en nombroses ocasions i on el caminant podrà esmorzar, dinar o sopar; el pou de neu del Sobirà o el roure monumental de Ca n'Iglésies, entre molts altres punts.

Osor-pantà de Sau

El recorregut des d'Osor discorre pels boscos del vessant est de les Guilleries, des d'on hi ha molt bones panoràmiques de l'embassament de Susqueda i on es poden visitar llocs tan interessants com ara la Mare de Déu del Coll o la mateixa casa on va viure Serrallonga. Si les aigües de l'embassament estan molt baixes, es pot veure el pont de Querós, que condueix a l'ermita de Sant Martí de Querós.

FITXA DE LA RUTA

Nivell. Difícil.
Recorregut. 91 quilòmetres.
Tipus de ruta. Lineal.
Marques de seguiment. Blanques i vermelles.
Desnivell màxim. 804 m.
Associació de Turisme la Selva, Comarca de l'Aigua. Tel. 972 841 702 www.laselvaturisme.com
Oficina de Turisme de Santa Coloma de Farners. Tel. 972 840 977 www.scf.cat
Oficina de Turisme de Sant Hilari Sacalm. Tel. 972 869 686 www.santhilari.cat
Museu Municipal Guilleries. Tel. 972 869 447 www.santhilari.cat
Centre Excursionista Farners. www.cefarners.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALUT

El CAP de les Borges Blanques farà radiografies, una llarga reivindicació veïnal

barcelona
societat

Acord per apujar els sous als metges d’urgències de l’Hospital de Mataró

Argentona
societat

El Claustre de la UB aprova la moció de suport a Palestina

barcelona
infraestructures

Liciten les obres del vial per accedir al polígon de Gandesa des de la C-43

GANDESA
habitatge

El Govern recorre contra l’Estat per ignorar l’índex català de preus del lloguer

barcelona
MEDI AMBIENT

Els impulsors de la consulta sobre el polígon recorren a la Generalitat

La Bisbal del Penedès
SERVEIS

Aigües de Barcelona aprova 995 milions per assegurar el futur del servei

Barcelona
SERVEIS

290 delictes a les xarxes ferroviàries catalanes en catorze mesos

Barcelona
TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Redueixen el consum d’aigua un 27 %, a 16 mesos de la municipalització

TORROELLA DE MONTGRÍ