Societat

Europa és a l’epicentre de la pandèmia i veu venir la recessió

L’OMS assenyala el Vell Continent com el nou gran focus del coronavirus

Brussel·les promet que farà “el que calgui” per ajudar l’economia europea

El tancament de fronteres s’imposa en alguns estats

L’epicentre del coronavirus és a casa nostra. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) situa a l’ull de l’huracà de la pandèmia del coronavirus Europa, amb més casos i morts que tot el món junt, excepte la Xina. L’endemà d’una jornada negra a les borses i davant el ràpid avanç dels contagis, Brussel·les ja veu venir la recessió.

La Comissió Europea considera “molt probable” que l’economia de la UE i la zona euro reculi “per sota” del 0% del PIB aquest 2020, quan fa poques setmanes anticipava un creixement d’entre l’1,4% i l’1,2%. Delegant amb certa covardia aquest anunci als seus alts funcionaris, l’executiu europeu va admetre ahir que treballen amb la idea que aquest any el creixement sigui negatiu, malgrat que fins al maig no podrà comptabilitzar el dany.

Des de Brussel·les confien que l’economia es recuperarà el 2021, si bé mostren poca convicció en aquesta afirmació. Més determinació posen a alertar que és “crucial” adoptar ara polítiques “atrevides”. Després d’una setmana d’inacció i anuncis buits, els líders de l’executiu europeu sí que van sortir ahir a defensar que estan lluitant. La seva presidenta, Úrsula von der Leyen, va prometre que faran “el que calgui” per mitigar el sotrac.

La CE va reiterar que donaran “màxima flexibilitat” pel que fa a les ajudes d’estat i les regles fiscals europees. És a dir, l’executiu comunitari donarà llum verd als governs perquè donin suport econòmic als sectors més afectats com ara el turisme, l’aviació o els esdeveniments. Tampoc descarten que els bancs necessitin ajuda. Brussel·les també es rasca una mica més la butxaca. Els 25.000 milions d’euros que havia promès com a pla de xoc inicial, ahir ja van passar a ser 36.000 milions. La prioritat serà proporcionar liquiditat a les empreses i minimitzar l’impacte del virus. “Estic convençuda que la Unió pot suportar aquest xoc”, va assegurar l’alemanya.

Però el coronavirus es continua propagant ràpidament pel Vell Continent i paralitzant no només l’economia, sinó també el moviment de persones. Molts estats de la UE van augmentar ahir les restriccions per frenar l’expansió del virus, però en àmbits diferents. Des de tancaments d’escoles, bars i gimnasos fins a declaracions d’estat d’emergència.

Igualment d’irregulars estan sent les limitacions de moviments entre estats. Àustria, per exemple, prohibirà els vols des de l’Estat espanyol a partir de dilluns a la nit. La República Txeca i Eslovàquia van reintroduir controls fronters i Dinamarca es va blindar directament. Enmig de les creixents traves frontereres, algunes veus al bloc demanen a la UE que s’apliqui un control reforçat a l’espai de lliure circulació de Schengen.

Constatant les dificultats de coordinació i resposta del club europeu, el director de l’OMS va enviar una petita lliçó als països occidentals: “Qualsevol país que miri l’experiència dels altres amb grans epidèmies i pensi «això no ens passarà a nosaltres» està cometent un gran error. Li pot passar a qualsevol.”

Moscou construirà un hospital prefabricat

Les autoritats de Moscou van acordar ahir construir un hospital prefabricat, basant-se en l’experiència de la Xina. El recinte tindria una capacitat de 500 llits connectats amb un respirador.

Portugal declara l’estat d’alerta i suspèn misses

Amb poc més d’un centenar de casos i sense cap mort, Portugal va implantar ahir “l’estat d’alerta” al país contra el coronavirus, que ha dut a tancar escoles i discoteques i suspendre les misses.

Suïssa reprèn els controls i Àustria abaixa persianes

El govern suís va anunciar ahir la represa dels controls a la zona Schengen, mentre que Àustria va ordenar tancar tots els negocis excepte supermercats i farmàcies, i va cancel·lar alguns vols.

La xifra de morts a Itàlia continua augmentant

Els morts a Itàlia pel coronavirus van arribar ahir als 1.266, la qual cosa suposa un augment de 250 des de dijous, segons l’últim balanç oficial. El nombre de malalts ja és de 14.955.

Bèlgica suspèn classes i tanca bars i restaurants

El govern belga va acordar dijous suspendre l’activitat escolar i va decretar el tancament permanent de bars, restaurants i discoteques fins al 3 d’abril. També va prohibir els esdeveniments d’oci.

França prohibeix reunions de més de cent persones

El govern francès va rebaixar ahir a 100 el nombre màxim de persones permeses en qualsevol reunió. Aquesta mesura afectarà teatres i cinemes. El transport públic es mantindrà obert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona