Societat

Un dron policial a Lloret per fer complir el confinament

La policia local usa una aeronau per vigilar que la gent es quedi a casa

Comprat a finals de l’any passat, l’aparell és “més efectiu i necessari” a banda de l’ajut previst en els accidents de trànsit

L’Ajuntament de Lloret de Mar fa complir el confinament al municipi amb l’ajut d’un dron. Adquirit a finals de l’any passat, l’aeronau fa un recorregut aeri pel poble perquè els veïns no s’apleguin al carrer. Dos dels agents tenen formació en el pilotatge de l’aparell, que té incorporats missatges gravats en català, castellà i anglès per recordar quina és la situació excepcional.

Joaquim Martín és el cap de la policia local de Lloret. Està sorprès perquè el dron ha superat les previsions més optimistes del cos. “Té una càmera de visió, amb un molt bon zoom, una càmera tèrmica que capta l’escalfor i pot veure si hi ha persones en un bosc, per exemple, i té un altaveu. S’ha demostrat que el dron és efectiu i absolutament necessari.”

Inicialment, els responsables de seguretat pensaven que el dron els ajudaria –i ho fa– en els atestats en els accidents de trànsit. També s’utilitza en els controls, en què és útil en casos com ara quan algun conductor no el vol passar, però ara ajuda en l’estat de confinament. “Fem els recorreguts per zones i on els vehicles tenen més difícil l’accés: els grans parcs, els camins de ronda...”, diu Martín. L’aparell té una autonomia de vint minuts sense recarregar i el pilot el pot dirigir en un camp de visió d’uns dos quilòmetres.

L’Ajuntament, operador

L’Ajuntament podia utilitzar el dron per a les seves tasques i, fins i tot, per a la planificació urbanística i la promoció turística, diu el cap de la policia. Per això, l’Ajuntament va tramitar que pogués ser un operador aeri de ple dret. És el primer Ajuntament gironí que disposa de la capacitat per fer el que creguin “més convenient per sota dels 120 metres”, diu Martín.

A Catalunya, a banda de Lloret, tenen l’autorització com a operador aeri els consistoris de Castelldefels (Baix Llobregat), Parets del Vallès (Vallès Oriental) i Canyelles (Garraf). Tots quatre han rebut l’autorització per ser operadors de vol de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria.

El primer avís

L’alcalde, Jaume Dulsat, reconeix l’eficàcia de la unitat aèria –així la bateja el cos a la xarxes. Reconeix que no exposa el pilot de l’aeronau a un hipotètic contagi i és un primer avís. “Llança un missatge contundent i, si la gent no respon, al cap d’uns minuts hi van uns agents [de manera presencial].”

El cap de setmana passat (dels dies 3 al 5), la policia va participar en un dispositiu per evitar que la gent passés el cap de setmana o el dia a Lloret. Entre el divendres a la tarda, el dissabte i el diumenge, els agents van aixecar 93 expedients.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA