Societat

Els restauradors pressionen el govern perquè el preu del lloguer dels locals es rebaixi un 75% pel tancament

El Gremi considera inviable l’aplicació de la clàusula ’rebus sic antibus’ perquè abocaria les parts a la via judicial

Els agents immobiliaris recelen de la proposta del sector i creuen que “s’hauria de veure cas per cas”

El Gremi de Restauració exigirà al govern de la Generalitat que aprovi un decret que obligui els propietaris dels locals a aplicar una rebaixa del 75% del preu del lloguer si els negocis es veuen obligats a tancar la seva activitat com a conseqüència del coronavirus o a fer una rebaixa proporcional a la reducció de l’aforament o l’activitat horària, segons ha pogut saber l’ACN.

Per al Gremi, la clàusula rebus sic antibus “per si sola” no resol la situació crítica en què es troben els restauradors perquè només es pot aplicar si hi ha acord entre les parts –cosa que majoritàriament no passa- i per tant es veurien abocats a la via judicial i a allargar el conflicte uns quants anys fins que no hi hagués sentència ferma.

Aquesta serà la posició que expressaran els restauradors al govern en la reunió que han de mantenir aquesta tarda, hores abans de l’aprovació per part de l’Executiu del decret per modificar el Codi Civil i activar la clàusula rebut sic stantibus. A priori, la clàusula busca que es pugui reduir o suspendre el pagament del lloguer dels establiments de negocis tancats per la pandèmia. Segons fonts properes al Gremi, però, es tracta d’un recurs per a “economies fortes” i que puguin suportar anys fins que els jutges resolguin.

El govern va anunciar fa uns dies que acudiria a aquesta clàusula, tot i que segons ha pogut saber l’ACN, es treballa amb altres opcions que no impliquin el pas pels tribunals.

Pel Gremi de Restauració, la rebaixa de l’import del lloguer hauria de ser del 75% si les administracions decreten el tancament de l’activitat o si els bars o restaurants només poden limitar el seu servei al menjar per emportar. I és que segons fonts de l’entitat “tancar i fer take way és el mateix”. En cas que les administracions, permetessin obrir les portes dels establiments les rebaixes haurien de ser proporcionals a les limitacions que se’ls imposés en funció de l’aforament o la reducció de l’horari.


Socialitzar les pèrdues
Fonts del Gremi de Restauració creuen que si el govern aprova un decret en aquest sentit no s’enviarien competències estatals. Sinó, han dit que igualment veurien amb molt bons ulls que s’apliquessin mesures en aquesta línia per als restauradors de tot l’Estat que es troben en la mateixa situació.

Pels restauradors, es tracta de socialitzar les pèrdues d’aquesta crisi entre els responsables dels negocis, majoritàriament microempreses que porten més de mig any sense poder treballar amb normalitat, i les administracions, entitats bancàries i propietaris dels establiments.

En aquest sentit, des del sector recorden que els negocis no es troben com al març perquè ja són molts mesos sense tenir ingressos estables, mentre que quan va començar al pandèmia es partia d’una situació econòmica molt més favorable.

Els API veuen “injust” que el lloguer als locals de restauració es rebaixi un 75% pel tancament

ACN

El president del Consell de Col·legis d’API a Catalunya, Joan Company, ha qualificat “d’injusta” la proposta del Gremi de Restauració d’una rebaixa general del 75% del preu de lloguer als locals pel tancament provocat per la Covid-19.
 “Fer una rebaixa automàtica i general del 75% de la renda jo no ho trobo massa just. S’hauria de veure cas per cas”, ha valorat Company a l’ACN. “En alguns locals la disminució es podria modular al 50%, o ves a saber”, ha apuntat. El president dels API a Catalunya ha argumentat que el principal obstacle per als restauradors ha estat la falta d’ajudes directes als negocis. “És el que ha fallat aquí a Espanya, tota aquesta crisi s’ha carregat sobre espatlles de propietaris i particulars”, ha lamentat Company.


Sí a regular la ’rebus sic stantibus’
El president dels API a Catalunya sí que veu amb bons ulls una regulació de la clàusula rebus sic stantibus, que obliga propietari i llogater a renegociar el contracte en circumstàncies excepcionals. “Això ens sembla positiu perquè dona més seguretat jurídica a les parts”, ha apuntat Company. “Que això estigui recollit en el codi civil dona més garantia, però també s’ha de veure en quins termes queda redactat”, ha puntualitzat el president.

En aquest sentit, ha lamentat que no se’ls hagi tingut en compte de cara a la negociació entre govern i sectors afectats. “No sabem quina és la proposta concreta i ens hagués agradat que se’ns hagués consultat. Ho hem demanat i, de moment, no tenim resposta ni sabem exactament el contingut”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona