Societat

Clam perquè el toc de queda no deixi aïllats els sensellar

Les entitats reclamen que no se sancioni els que dormen al carrer i els faran certificats per si els atura la policia

La Creu Roja treballa amb la Generalitat per reobrir espais on fer els confinaments

El confinament nocturn decretat deixa ciutats desertes, però els que no tenen llar on refugiar-se continuen dormint sota els cartrons en molts portals i places. Les entitats que els atenen temen que, com va passar durant l’estat d’alarma, el toc de queda els deixi aïllats i desemparats, sense gent pel carrer i amb molts establiments i restaurants tancats. “Estan més sols i és fàcil que els puguin molestar o increpar”, assenyala el director de la Fundació Arrels, Ferran Busquets, que recorda l’assassinat de tres indigents en plena pandèmia, amb un detingut i en espera de judici, en què s’han personat com a acusació particular. Amb les noves restriccions del toc de queda, les entitats reclamen que no es multi els que dormen al ras. Busquets celebra l’acord a Barcelona entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra per no sancionar els indigents, però assenyala que “és difícil saber què passa a la resta de municipis”. Des de l’entitat repartiran certificats als seus usuaris per acreditar-los si els atura la policia. Ja ho van fer durant l’estat d’alarma, després que els agents multessin setze persones que dormien al carrer. “Continuem recorrent contra les denúncies, i ens preocupen totes les que no ens hagin pogut arribar”, assegura el portaveu de l’entitat, que a finals de maig recomptava pels carrers de Barcelona 1.239 persones dormint a la intempèrie. Els voluntaris valoren sortir per conèixer l’impacte d’aquest confiament nocturn, mentre que durant el dia les restriccions d’aforament fan llarga l’espera per dutxar-se a les instal·lacions que l’entitat té al barri del Raval. La comunitat de Sant Egidi també fa curt i no dona l’abast per servir els 500 àpats calents cada setmana, tant al local com desplaçant-se a les places per portar el menjar molt abans del toc de queda. “Està sent molt dur per a ells, tot tancat i sense llocs on anar”, diu la portaveu de la comunitat, Meritxell Téllez, que explica que, sense un sostre, molts passaven hores en biblioteques, i ara els costa més trobar-les obertes.

La Creu Roja fa un mes que va tancar un dels pavellons que l’Ajuntament havia instal·lat a la Fira de Montjuïc, amb capacitat per a 200 places, i encara se’n manté obert un altre per acollir gent sense llar amb menys places, que està ple. Per donar resposta al problema del sensellarisme a la ciutat de Barcelona, el Departament d’Afers Socials, Benestar i Famílies ha anunciat un equipament nou en què està treballant amb l’Ajuntament. Des de l’inici, el govern ha destinat 2,9 milions d’euros a donar resposta al sensellarisme a través de contractes programa amb els ens locals que en tenen la competència. El coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, assegura que s’estan buscant nous espais amb els ajuntaments, i volen reobrir algun dels centres d’acollida per a indigents que després de l’estat d’alarma es van anar tancant. En el context de la crisi sanitària, i d’acord amb el Departament d’Afers Socials, s’estan obrint equipaments específics per acollir persones que no disposen d’un domicili o espai per fer l’aïllament correctament. “Són espais diferents per als que han de confinar-se i no tenen un sostre; ara seria el moment de buscar recursos per a aquest col·lectiu”, assenyala Morist.

LA XIFRA

2,9
milions ha destinat el govern des de l’inici de la pandèmia a donar resposta al sensellarisme.

Setanta parells de sabates soles

“Avui tenim molt presents 70 parells de sabates. Representen 70 persones que vivien al carrer i que durant el darrer any ens han deixat.” Així és com aquest vespre una dotzena d’entitats recordaran a la plaça Óscar Romero de Barcelona, a tocar de l’hospital de campanya de la parròquia de Santa Anna, els que han mort sense tenir una llar als carrers de la capital catalana en els darrers dotze mesos. Serà a les sis de la tarda quan es podrà passejar entre els seus noms projectats per recordar en Simón, l’Arantxa, el Gabriel, la Holly, el Rafael, l’Ibrahima, la Borislava, i fins a 63 homes i 6 dones que han perdut la vida en l’anonimat i la soledat. Durant l’últim any, les entitats estimen que a Barcelona ha mort una persona sense llar cada cinc dies. La mitjana d’edat de tots ells era de 56 anys, 26 anys menys que la resta de barcelonins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona