Societat

Els propietaris forestals demanen que es reguli l’accés als boscos privats

Denuncien que la Covid-19 ha portat més persones al bosc i que en treuen fruits sense control

Demanen mesures que es consensuïn amb el territori

Els propietaris forestals reclamen que es reguli l’accés als boscos privats i que es consensuï amb el territori. El debat sobre l’accés al bosc s’ha reobert arran de la pandèmia i l’increment de gent que accedeix al bosc sense respectar els costums i usos del món rural, segons explica l’ACN. Els visitants també aprofiten per extreure els fruits que se’n generen. Bolets, pinyes, llentiscle o llenya són només alguns exemples de tota una economia submergida en uns boscos privats però que, per tradició, mai han estat tancats al públic. Els propietaris demanen més pedagogia, una regulació consensuada amb el territori i més ajuts per al manteniment de finques. Josep Rius, propietari forestal i també responsable de boscos d’Unió de Pagesos, es mostra partidari d’una regulació i, sobretot, insisteix en la necessitat de fer pedagogia. “El bosc sembla casa de tots, però no ho és, és casa d’un particular. No pot ser que hi llencin llaunes i deixalles. Darrere hi ha un gran esforç d’algú per mantenir-ho” en condicions, explica. Tancar accessos i camins és una opció que, fins fa poc, veia amb mals ulls. “De fet, venia gent de la ciutat i ens costava entendre aquells propietaris que ho feien [tancar accessos]. Però ara, malauradament, els haurem de donar la raó, i això sap molt greu”, lamenta.

L’Associació de Propietaris de Finques Rústiques de la Vall de Camprodon comparteix aquest malestar. Segons el seu president, Josep Maria Pujol-Galceran, la Covid-19 ha fet que augmentés la freqüentació de persones al bosc que desconeixen els usos i costums del món rural. Assegura que aquests mesos s’han viscut situacions que han “fet vessar el got”. Trencaments de filats, danys en finques, col·lapses en vies i punts d’accés a habitatges i acumulació de brossa són alguns dels greuges que denuncien. “Entenc que la senyora de Ripoll arribés al límit”, afirma, i alerta que l’administració ha de prendre-hi partit per aturar-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró