Societat

Unes 3.000 voluntàries per posar vacunes

Salut diu que la pujada de casos “no és tan exponencial com s’esperava”

Unes 3.000 infermeres van respondre en només 48 hores a la petició d’ajuda del Departament de Salut per poder formar els 25 equips que començaran a posar vacunes el proper diumenge 27 de desembre. Així ho va explicar ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, que va dir que tenia constància pels mitjans de comunicació que arribaran dissabte. “No sabem encara com arribaran les dosis, però tenim 500 infermeres i tot a punt per poder començar a vacuna el dia 27”, va subratllar la consellera. En aquesta primera tanda, que començarà per les residències de la gent gran i també per les residències de persones amb discapacitat, arribaran unes 500.000 dosis.

Ahir la Rt va baixar una centèsima respecte de diumenge i es va situar en 1,52. Tot i així, va augmentar la tensió hospitalària, amb 1.623 ingressats amb Covid-19, 56 més que la vigília, dels quals 327 són a l’UCI, set més que el dia anterior. L’índex de rebrot també va créixer i es va situar en 366 punts. Amb aquestes dades, el responsable de la unitat Covid, Jacobo Mendioroz, va admetre la dificultat per interpretar l’evolució. Això sí, va admetre: “No estem tenint una pujada tan gran com s’esperava inicialment”, ja que la pujada en el nombre de casos “no és tan exponencial”.

Tot i això, tant Mendioroz com Vergés van insistir en el missatge de prudència. “De 7.000 casos a la setmana hem passat a 11.000. No és un creixement exponencial, però estem en situació de creixement”, va manifestar Vergés, que va situar l’ocupació actual de les UCI en el 80%.

D’altra banda, ahir el Departament de Salut i l’Ajuntament de Barcelona van presentar un acord per ressituar quatre centres d’atenció primària (CAP) de la ciutat –Raval Nord, Gòtic, Besòs i Passeig de Sant Joan– i crear-ne un de nou al barri de Congrés i els Indians per descongestionar l’atenció primària.

Construir i condicionar els nous espais suposarà una inversió de 35 milions d’euros, i està previst que entrin en funcionament el 2024.

Un de cada cinc càncers, sense diagnòstic

La pressió que està generant la pandèmia de la Covid-19 en el sistema sanitari ha provocat que un de cada cinc càncers hagi quedat sense diagnosticar o es detecti tard, segons els càlculs d’un estudi liderat per l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

L’estudi Impacte sanitari del coronavirus en l’atenció hospitalària a pacients oncohematològics, impulsat per l’AECC i diverses societats mèdiques de l’àmbit del càncer, conclou que s’han detectat un 21% menys de casos nous en els serveis sanitaris espanyols en el període analitzat, de març a juny d’aquest any, en comparació amb els mateixos mesos de l’any anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat