Societat

ARÀBIA SAUDITA

Cinc anys de presó per “terrorisme” per a l’activista pels drets de la dona

La destacada activista i defensora dels drets humans saudita Loujain al Hathloul, detinguda el maig del 2018, ha estat condemnada en primera instància per un tribunal del seu país a cinc anys i vuit mesos de presó. L’activista va liderar la campanya a favor de permetre conduir a les dones i contra el fort masclisme imperant en la legislació i la societat saudita, que es tradueix en la tutela legal imposada a les dones, que Al Hathloul també denunciava.

El Tribunal de Sancions de Riad la condemna per “haver servit una agenda externa del regne usant internet [...], amb l’única finalitat de perjudicar el sistema públic, a més de col·laborar amb un nombre de persones i institucions que van cometre actes criminals d’acord amb la llei de terrorisme”, segons mitjans locals. La pena s’aplicarà des de la data de la seva detenció, que es va produir, amb altres activistes, el maig del 2018. El tribunal ha desestimat les acusacions de tortura i agressió sexual que esgrimia la defensa de l’activista, denunciades durant els dos anys que va estar en presó preventiva. Diverses ONG i la seva família han denunciat aquestes violacions de què és objecte l’activista, que torna a estar empresonada i en règim d’aïllament des de principis d’aquest any.

La relatora de l’ONU defensora dels drets humans Mary Lawlor va exigir ahir l’alliberament “immediat” de l’activista, perquè “defensar els drets humans no és terrorisme”. Per la seva banda, la família d’Al Hathloula condemna en un comunicat la sentència, que es pot apel·lar, i que inclou la prohibició de viatjar durant cinc anys i estar en llibertat vigilada els propers tres anys. “Ha estat acusada, jutjada i sentenciada sota la llei antiterrorista... La meva germana és una activista”, deia la seva germana Lina, que destaca que Loujain lluita per reformes que la monarquia saudita està implantant per donar la imatge de modernitat de l’autocràcia. De fet, les dones saudites ara ja poden tenir carnet de conduir. També el director executiu de Human Rights Watch, Kenneth Roth, diu que la condemna penal es deu al fet que “va exigir els seus drets en lloc d’esperar que el príncep hereu els hi atorgués com a prerrogativa reial”. L’activista és molt coneguda a la regió. El 2014 va ser detinguda després d’intentar conduir des dels Emirats Àrabs, i l’any següent es va presentar com a candidata en les primeres eleccions en què es permetia fer-ho i també votar, però el seu nom mai es va inscriure en les paperetes electorals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES