Societat

Catalunya tanca l’any amb 172.735 persones en ERTO

El govern català acorda distribuir en tres trams els ajuts segons el temps d’afectació

Hi destinarà 338 milions

Catalunya va tancar l’any 2020 amb 172.735 treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), el que representa un 23% dels més de 755.000 empleats que han vist suspesa la seva activitat laboral a causa de la pandèmia a tot l’Estat. Són dades del mes de desembre que la Seguretat Social va fer públiques a començaments de gener i que seran actualitzades la setmana vinent amb les xifres de principis d’any.

El govern de l’Estat va aprovar la setmana passada, juntament amb els agents socials –sindicats i patronal–, la pròrroga dels ERTO fins al 31 de maig. El calcul aproximat del que representarà aquesta nova pròrroga en el conjunt de l’Estat és de 5.500 milions d’euros.

El govern català, per la seva part, ha aprovat una sèrie de partides per oferir ajudes directes a les persones que estiguin en un ERTO i també a les petites empreses. En total, el conjunt de les partides puja a 338 milions d’euros, dels quals 105 milions seran ajuts directes a les persones que estan en ERTO, 25 milions per a cursos de formació de persones que estiguin en ERTO i 208 milions per ajudar micro i petites empreses en ERTO per garantir els llocs de treball.

Pel que fa a la línia d’ajuts individuals, que serà d’un mínim de 600 euros, ahir el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va explicar durant la roda de premsa de valoració de l’Enquesta de Població Activa (EPA) que s’està tancant un acord amb els agents socials perquè els ajuts es puguin distribuir en tres trams segons el temps d’afectació de l’ERTO. El Homrani va assegurar que el registre per poder demanar els ajuts s’activarà “d’aquí a 2 o 3 setmanes” . Un cop recollides les peticions, “s’acabarà d’adequar la xifra final” diferenciant entre les suspensions de contracte de fa menys de tres mesos; d’entre tres i sis mesos i les que superin un semestre.

El conseller El Homrani també va aclarir que, a banda del temps d’afectació de l’ERTO, per poder accedir a l’ajut els ingressos hauran de ser inferiors al salari mínim de referència català, de 1.239 euros. En tot cas, hi va afegir El Homrani, “ho acabarem de decidir en el moment en què tinguem tancat el registre”.

LA XIFRA

338
milions
destinarà el govern català en ajuts a persones en ERTO i també a micro i petites empreses

LA FRASE

El registre per poder demanar els ajuts s’activarà d’aquí a dues o tres setmanes
Chakir el Homrani
conseller de treball, afers socials i famílies


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró