Societat

Concentracions a Barcelona i Tarragona contra el repartiment “injust i contaminant” dels fons europeus

Els manifestants denuncien que els diners per la recuperació es destinaran “als responsables de la crisi climàtica”

Desenes de persones s’han concentrat aquest dissabte davant la Delegació del Govern a Barcelona i la Subdelegació del Govern a Tarragona per denunciar el repartiment “injust i contaminant” dels fons europeus per la recuperació econòmica. Segons un comunicat d’Ecologistes en Acció de Catalunya, els concentrats han exigit que els diners que rebrà l’executiu espanyol i les comunitats autònomes s’utilitzin per a l’enfortiment dels serveis públics, les pimes i les empreses que compleixin els requisits ambientals. Les protestes han servit per denunciar que els diners de la recuperació “es destinaran a les grans empreses i els sectors industrials responsables de la greu crisi climàtica, ecològica, social, econòmica i sanitària que patim”.

A Barcelona, entitats ecologistes, socials i sindicals de Catalunya s’han concentrat a les portes de la Delegació del Govern a Barcelona i han entregat un pastís gegant per a simbolitzar que aquest s’ha repartit entre les multinacionals. Amb aquesta representació els manifestants han volgut exigir a l’executiu espanyol que els fons europeus es vinculin a condicionalitats ètiques, laborals, de gènere i ambientals. “Es tracta d’evitar una major precarització de les condicions laborals i una pèrdua de drets de les classes socials de menor poder adquisitiu, una reducció en les pensions, a més d’una fallida transició ecosocial verda”, ha detallat Ecologistes en Acció a través d’un comunicat. A més, durant la concentració també s’ha denunciat amb semàfors vermells les males praxis en el repartiment dels fons i verds per als criteris que haurien de definir el seu destí.

Les mobilitzacions d’aquest dissabte també s’han fet en desenes de ciutats d’arreu de l’Estat i han servit per reclamar “un model social equitatiu i just, que acabi amb la creixent desigualtat social i de gènere i ajudi a alliberar a les dones dels treballs no remunerats de cures”.

A parer de les entitats convocants, “les corporacions de l’Ibex 35, en connivència amb el Govern de l’Estat, volen repartir-se la major part del ·pastís’ dels 140.000 milions d’euros de diners públic”.

Entre altres coses, les organitzacions que s’han sumat a les concentracions han reclamat a l’executiu català i espanyol: transparència en els criteris d’adjudicació dels fons, que la meitat de la contractació sigui per projectes locals, que el 50% del pressupost es destini a una transició ecològica real, que els projectes tinguin com a criteri prioritari posar la vida al centre i més inversió en serveis públics essencials per la vida, la sanitat, l’educació, la investigació i la cultura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla