Societat

La Fiscalia rebaixa de vuit a quatre anys la pena de presó per a l’exrector de Sant Vicenç de Castellet

No creu que hi hagi hagut un delicte d’estafa, però sí de falsedat documental

La Fiscalia ha rebaixat aquest dilluns la petició de presó de vuit a quatre anys per a l’exrector de Sant Vicenç de Castellet David Vargas. Un cop finalitzada la vista oral, la Fiscalia ha descartat el delicte d’estafa en considerar que ha quedat demostrat que els dos nuvis d’edat avançada van casar-se per l’església l’1 de juliol del 2008. Per això, només li atribueix un delicte de falsedat en document oficial.

En les conclusions finals, la fiscalia ha acusat directament l’exrector com a responsable de les irregularitats amb les firmes i per a la filla de la núvia demana dos anys de presó com a cooperadora necessària. L’enllaç es va inscriure el març de 2009, cinc mesos després que l’home morís. L’acusació particular, en canvi, manté també la petició per estafa.

El Ministeri Fiscal ha admès que encara hi ha “molts dubtes” sobre què va passar realment però considera que ha quedat provat, a partir dels testimonis, que hi va haver cerimònia de casament i que va ser l’acusat que els va assistir. És per això que finalment no ha demanat penes per un delicte d’estafa, però sí que fa responsable l’exrector d’un delicte de falsedat en document oficial i el situa com a màxim responsable del document emès per l’església que certifica el casament. “És un document de responsabilitat exclusiva del mossèn”, remarca la fiscal, i per tant era qui s’havia d’assegurar que s’haguessin fet tots els passos sense irregularitats a l’hora de comprovar la documentació prèvia necessària, com ara els certificats de naixement.

La fiscalia també ha posat de manifest el que considera dos fets “aparentment contradictoris”, com és que hi va haver casament, però el nuvi no va firmar de la seva mà el document. Totes les parts han admès, tal com apunten els perits, que les signatures d’ell eren fraudulentes perquè fins i tot hi ha restes de llapis a sota per fer el calc. Segons la fiscal, l’explicació “més plausible” és que el nuvi va acceptar casar-se després de 17 anys de convivència, però no volia que quedés documentat ni tingués efectes legals. Un fet que, segons la fiscalia, explicaria per què el matrimoni no es va inscriure al registre civil fins al març del 2019, cinc mesos després que el nuvi morís. “El que és essencial és que (amb les firmes falses) es va vulnerar la seva voluntat”, ha afirmat.

El que sí que ha descartat la fiscalia és que hi pugui haver responsabilitat civil tal com demana l’acusació particular. Concretament, aquesta última demana prop de 249.000 euros. El lletrat de l’acusació particular ha mantingut els dos delictes que demanava inicialment Fiscalia.

Per la seva banda, el lletrat de l’exrector ha demanat la seva absolució. La lletrada de l’acusada també ha demanat l’absolució de la seva clienta tot dient que les proves pericials no demostren que ella sigui autora de les signatures falses i que es va limitar a ajudar a la seva mare i que li ha comportat una “càrrega i una angoixa” per tot aquest procés judicial. També ha remarcat que el registre civil no va detectar ni informar de cap irregularitat i que “es van passar els controls”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA