Societat

Història i present de la restauració banyolina

Els establiments d’aquest ram del Pla de l’Estany, recollits en un llibre

Devia ser inevitable que un dia o un altre un investigador de la història local establert a Banyoles, que de professió és cuiner, acabés publicant un llibre sobre els orígens del sector de la restauració de la comarca i els establiments existents en l’actualitat. Joan Anton Abellán, de qui molta gent segurament desconeixia la intensa relació amb els fogons, acaba de treure Parada i fonda. Història de la restauració al Pla de l’Estany. (MMV Edicions), un volum prologat per l’escriptora Núria Esponellà, molt ben documentat i il·lustrat, que omple un buit en la historiografia local i, alhora, fa un retrat del panorama d’avui, ja que hi descriu els 61 establiments (en falten només uns pocs) que podem trobar a la comarca. De postres, en el text es faciliten una cinquantena de receptes.

Com arreu, aquí els precedents dels restaurants van ser els hostals de vora els camins. “Per norma general –descriu Abellán–, aquests llocs eren edificacions molt simples, aixecats a tocar de les poblacions i cruïlles dels camins principals, amb una cuina menjador que al vespre servia de dormitori, uns estables per al bestiar i, a vegades, un primer pis amb habitacions per als viatgers amb més poder econòmic.” L’eclosió dels restaurants en el format actual es produeix en les dècades del 1960 i el 1970. D’aquesta època, llegim, eren els emblemàtics –i desapareguts– JaSalPi i El Cisne, de Banyoles. Als pobles petits, mentrestant, naixien restaurants a partir de la botiga. Seria el cas de Can Salvi, de Vilavenut, de Can Boix, de Vilamarí (tots dos, en actiu), de Can Serra, de Camós, i de Can Biel, de Crespià (tancats).

Oferta actual

Si fem cas a Joan Anton Abellán, el panorama actual és engrescador. “És aquesta una comarca petita –assenyala–, però gastronòmicament parlant no ho és tant, ja que hi podem menjar des d’un tagín de pollastre marroquí fins a uns varéniki russos, passant per un kebab turc, unes melanzane alla parmigianna italianes, un pastís de salmó japonès o uns llagostins a la planxa a l’estil xinès. Són plats de la cuina internacional que es venen a sumar als tradicionals de casa nostra, com ara els farcellets de col, la paella, l’ànec amb rossinyols, el pollastre amb escamarlans i els peus de porc.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona
societat

La Torre de Capdella vol recuperar el complex de Molinos

Torre de Capdella