Societat

Comencen a Montjuïc els treballs per recuperar el cos de Pablo de la Torriente, poeta cubà mort durant la Guerra Civil

El també periodista va morir el 1936 al front de Madrid i traslladat a Barcelona per ser expatriat a Cuba, però no va acabar sortint mai de Montjuïc

L’any 2018 la Generalitat, l’Ajuntament i el Consolat de Cuba van firmar un conveni per iniciar el procés, que no s’ha exacutat fins ara

El departament de Justícia, a través de la direcció general de Memòria, ha iniciat aquest dimecres els treballs d’obertura d’una fossa al Cementiri de Montjuïc, on hi podria estar enterrat el poeta i periodista cubà molt conegut al seu país, Pablo de la Torriente Brau, que es calcula va morir el 19 de desembre de 1936 al front de Madrid, mentre defensava la República com a voluntari internacional. Tenia 35 anys.

Segons informa Justícia, Pablo de la Torriente, que va fer amistat amb Miguel Hernández durant la guerra, va ser inicialment enterrat al Cementiri de Chamartín de la Rosa, a Madrid, pocs dies després de morir. Més tard, el cadàver va ser embalsamat i traslladat a Barcelona, amb intenció de repatriar el cos a Cuba en vaixell. A causa de la situació de la guerra, però, les despulles no van poder sortir de Catalunya.

Llavors, el poeta va ser enterrat de forma provisional al nínxol 3.772 del Cementiri de Montjuïc el 13 de juny de 1937. Dos anys més tard, ja acabada la Guerra, i en exhaurir-se el temps d’ubicació temporal, les restes van ser exhumades i traslladades a la fossa que ara s’ha començat a obrir i que està situada a pocs metres del nínxol. Es calcula que a la fossa hi ha enterrades unes altre onze persones sense identificar. És la primera vegada que s’obra una fossa al Cementiri de Montjuïc.

Qui era Pablo de la Torriente?

Intel·lectual cubà, Pablo de la Torriente Brau era poeta, periodista i revolucionari, i va ser autor de diversos contes, assaigs i novel·les. Va haver de marxar de Cuba durant la dictadura de Gerardo Machado, primer, per exiliar-se a Nova York, i després, durant la dictadura de Fulgencio Batista. Amb l’inici de la Guerra Civil, el setembre de 1936 va decidir viatjar a Espanya per fer de corresponsal de guerra. Va compaginar la feina de corresponsal amb la lluita armada com a voluntari internacional. I va morir en combat a Majadahonda, a pocs quilòmetres de Madrid, en l’anomenada batalla de la niebla.A Cuba es va convertir en un símbol i va passar a ser conegut com “l’heroi de Majadahonda”. De fet, a Cuba hi ha el Centre Cultural Pablo de la Torriente Brau .

Durant els anys que va estar a Espanya va fer amistat amb Miguel Hernández, que fins i tot li va fer un homenatge, amb Elegía Segunda i també el va incloure com a personatge de El cubano en l’obra teatral Pastor de la Muerte.

Petició el 2016

El Consolat de Cuba va fer la petició formal de recuperar el cos del poeta cubà el 2016. L’any 2018 es va firma un conveni entre el Consolat, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu de recuperar i identificar les restes de Pablo de la Torriente, que finalment s’ha començat a executar aquest dimecres 28 d’abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona