Societat

La fiscalia nega que s’hagin oblidat de les víctimes del 17-A

El fiscal en cap de l’Audiencia Nacional sosté que la sentència “les dignifica” i tergiversa la crítica feta pel tribunal a la instrucció

El major Trapero destaca la “professionalitat” de la policia catalana

El fiscal en cap de l’Audiencia Nacional, Jesús Alonso, va afirmar ahir que la sentència pels atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost del 2017 és un “reconeixement a totes les víctimes”, i va assegurar que quan la resolució afirma que “han estat les grans oblidades” significa que “no se les pot portar a la vida”, però que han estat rescabalades.

El tribunal de l’Audiencia Nacional, presidit pel magistrat Félix Guevara, però, és ben diàfan (especialment a la plana 992 de la resolució), quan assegura que “aquest tribunal ha intentat resoldre” el seu oblit, i afegeix que les reconeix com a “víctimes de terrorisme perquè puguin reclamar per la via administrativa”. Es refereix a les persones afectades pels atacs a la Rambla de Barcelona i al passeig marítim de Cambrils, descartades pel Ministeri de l’Interior (ha indemnitzat 116 persones amb uns 6 milions d’euros) i també pel jutge instructor, en considerar que els tres acusats i ara condemnats (de 8 a 53 anys de presó) no eren al lloc dels atemptats ni sabien què s’hi faria perquè van ser improvisats, i per tant no en poden ser responsables penals ni civils. És previst que les defenses dels acusats presentin recurs contra la sentència.

El tribunal, en la sentència, sosté que “lamentablement” no es pot saber el nombre real d’afectats en tots els escenaris perquè el jutge instructor “només va apilar en 30 toms” atestats policials, informes mèdics i denúncies.

En la roda de premsa d’ahir, el tinent fiscal Miguel Ángel Carballo i la fiscal Ana Noé –que van intervenir en el judici– van ser més moderats i realistes que el seu superior. “Sempre s’ha de fer autocrítica, i les indemnitzacions reconegudes a Alcanar les va demanar la fiscalia”, va afirmar Carballo, que va defensar el jutge instructor i va agrair la feina feta “per tots els cossos policials” i la coordinació internacional. Pel que fa al fet que el tribunal ha imposat condemnes més altes que la fiscalia (uns deu anys més de presó), Carballo i Noé van indicar que és per una qüestió “tècnica”, ja que el tribunal considera com a acte terrorista la segona explosió d’Alcanar, degut als treballs de l’excavadora. Van afegir que no té efectes reals, ja que el tribunal ha imposat que compleixin un màxim de 20 anys tancats.

Els fiscals van afegir que analitzaran els recursos que presentin les víctimes. Precisament demà responsables de la Unitat d’Atenció a Víctimes d’Atemptats Terroristes (UAVAT) i l’equip jurídic de l’associació 11-M faran una roda de premsa per valorar la sentència i per anunciar si els 74 afectats que representen faran reclamacions per ser reconegudes, ja que el tribunal els ha deixat la porta oberta perquè ho facin per la via administrativa.

D’altra banda, el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, va destacar ahir la “professionalitat” de la policia catalana a l’hora de “desactivar l’amenaça” durant els atemptats de Catalunya del 17-A, així com la coordinació amb altres òrgans com la fiscalia de l’Audiencia Nacional. En una carta interna dirigida als membres del cos, datada l’endemà de la sentència i a la qual ha tingut accés Efe, el major Trapero afirma: “En aquells moments de pors i desconcerts, els agents de la policia catalana van ser un referent confiable i de suport.”

LA XIFRA

422.720
euros d’indemnització
fixa el tribunal que dos dels penats i l’Estat paguin als afectats per les explosions d’Alcanar; catorze veïns, tretze mossos, dos bombers i l’operari de l’excavadora no inclosos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona