Societat

Més platges sense fum, ara a Begur

El municipi restringeix el dret de fumar en tres platges, igual que Palafrugell va fer l’any passat a totes les zones de bany i Sant Feliu o Lloret parcialment

Les sancions estan als llimbs, perquè la normativa estatal no en preveu

El nombre de platges lliures del fum del tabac a la Costa Brava ha anat creixent en els darrers anys, i la tendència sembla que s’accelera. Begur, que aquest estiu no permetrà fumar en tres platges de mida mitjana –les d’Aiguablava, sa Tuna i la platja Fonda–, ha estat la darrera població a sumar-se al veto a les puntes de cigarreta. L’any passat, Palafrugell ja va aplicar una prohibició generalitzada a totes les platges i cales, coincidint, a més, amb el primer estiu de pandèmia. I altres poblacions, com ara Sant Feliu de Guíxols –en trams de platges– o Lloret –el 2018 a sa Boadella i les zones menys profundes de les altres platges, en considerar que són les més freqüentades per famílies amb mainada.

En els nous casos de Begur, el regidor de Platges, Eugeni Pibernat, explica que han triat aquestes tres platges “perquè són les més petites i on hi ha més proximitat entre els usuaris”, i destaca que tothom ha de ser “plenament conscient que el tabac, les burilles, el fum i els elements químics d’aquests productes generen un important problema de salut pública i ambiental que perjudica, principalment, els col·lectius més vulnerables i el nostre entorn natural”.

Eugeni Pibernat també anuncia que “des de l’Ajuntament s’apel·la al civisme i a la responsabilitat de tothom per complir una mesura que ha de permetre millorar la convivència, la comoditat i la seguretat”.

Pressió per l’espai

A Aiguablava, el municipi begurenc ja va haver d’aplicar l’any passat controls d’accés perquè es respectés l’aforament, aleshores definit amb para-sols municipals que van ser ben rebuts pels usuaris més matiners, però que complicaven les coses als més tardans. A sa Tuna, un altre exemple, el 2019 es van fer un fart de recollir burilles de cigarreta abandonades pels banyistes incívicament, durant successives jornades de neteja voluntària a principis de tardor.

La mesura està previst que ja entri en vigor aquest estiu, en una data que encara s’ha de confirmar, i l’objectiu de l’equip de govern begurenc és donar-hi continuïtat fins a fer-la extensiva a totes les platges del municipi. L’èxit de l’experiència, però, dependrà en bona mesura del control i amonestació per part d’agents cívics, efectius policials o les queixes d’altres usuaris per fer complir les restriccions que s’assenyalin en els rètols. Ni tan sols a Barcelona, on també s’ha anunciat la prohibició aquest estiu en quatre platges, es veuen amb cor de sancionar els infractors. I a Palafrugell, l’any passat, també van decretar les platges lliures de fum, però limitant les possibles sancions a un eventual desacatament a les autoritats municipals.

A Lloret, el 2018, parlaven d’una sanció d’entre 50 i 300 euros, però discutida. A Palafrugell ni s’ho van plantejar, més enllà d’intentar alliberar les platges de cigarretes i amb l’oposició dubtant de la conveniència de multar.

LES FRASES

El tabac, les burilles, el fum i els elements químics d’aquests productes generen un important problema de salut pública
Apel·lem al civisme i a la responsabilitat de tothom per complir la mesura
Eugeni Pibernat
REGIDOR DE PLATGES DE BEGUR

Dificultat per fer complir la norma

Els anuncis de prohibició de fumar en platges no són nous. L’Escala va ser la població pionera a les comarques gironines a anunciar la prohibició i ho van acabar abandonant pel trasbals que implicava desplaçar agents de la policia local a sancionar els infractors i pel fet que la normativa estatal no prohibeix fumar en espais públics a l’aire lliure. Amb la ressaca de l’estat d’alarma, l’obligació de fer servir la mascareta i les limitacions de fumar a l’aire lliure quan hi ha gent al voltant, la cobertura podria incloure també les platges. Però a Palafrugell mantenen la prohibició sense sancions i Barcelona insta a regular l’escenari amb vista a l’any vinent. A l’Escala van abandonar la iniciativa pionera i, aquest estiu, no es plantegen pas recuperar-la.

Pel que fa a Sant Feliu o Lloret, en moltes platges simplement les amonestacions depenen dels agents cívics. I en una altra població destacada, Palamós, de moment no se sumen a la moda. Esperen que hi hagi una legislació general.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Els Premis T de Turisme reconeixen la tasca de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES