Societat

De migrant arribat en pastera a ensenyant de dàrija a Salt

El programa Prollema capacita joves migrants en situació d’exclusió social severa com a ensenyants de la seva llengua materna

La iniciativa es començarà a aplicar al juliol a Salt amb un jove procedent del Marroc

Driss Rasem va arribar del Marroc el 2018 en una pastera amb unes cinquanta persones més quan li faltaven pocs mesos per complir 18 anys. Després d’un recorregut erràtic travessant la Península entre tràmits administratius frustrats, nits en comissaries i supervivència diària, va arribar a Girona perquè hi tenia amics d’infància. Sense papers, sense sostre ni recursos. Al juliol, però, Rasem s’estrenarà a l’Ateneu Popular Coma Cros de Salt com a ensenyant de dàrija, la variant dialectal del l’àrab marroquí, la seva llengua materna.

Entremig, Rasem s’ha creuat amb Prollema , una iniciativa adreçada a joves migrants, sols i en situació d’exclusió social severa, que capacita aquests joves, prèvia formació, com a ensenyants de la seva llengua materna (llengües del Magrib, l’Àfrica subsahariana o l’Afganistan, entre d’altres). A Barcelona ja s’han fet quatre edicions, a raó d’entre quatre o cinc joves cada any, i aterra ara a la demarcació de Girona, on dijous es va presentar a l’Ateneu de Salt.

Rasem té el perfil que es prioritza a Prollema: joves d’entre 17 i 23 anys, sense ocupació laboral ni formativa, sense ingressos, en la majoria dels casos sense documentació i en situació de “vulnerabilitat residencial”.

A Salt, Driss Rasem va presentar ell mateix –en català– Prollema i el curset que impartirà aquest estiu. A continuació, David Garcia Savalls, responsable i impulsor del programa, va rematar la presentació explicant què és i què no és Prollema: no resoldrà la situació administrativa, ni d’habitatge ni laboral d’aquests joves; en tot cas no pas directament. L’objectiu primer és “crear xarxa”: a través de la formació que adquireix i posteriorment de l’ensenyament que dispensarà, el jove migrant s’obre portes que poden fer evolucionar la precarietat de la seva situació. I si tot funciona bé, replicar, fer que Rasem al curs següent pugui ser un nou punt d’ancoratge de Prollema i porti més joves al programa.

Perfils diversos d’aprenents d’idiomes

Els aprenents al curs de dàrija a Salt pagaran 87 euros (el 98% anirà a l’ensenyant; la resta, a Prollema). Seran dos grups de cinc aprenents, dos dies a la setmana amb sessions de dues hores. El perfil dels aprenents és obert: joves o adults, procedents de famílies immigrades que han nascut aquí i no coneixen l’idioma matern, treballadors d’una ONG o de professions diverses que necessiten coneixement bàsic d’un idioma. L’ensenyament és sobretot oral, no es descarta ningú ni es pretén formar experts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona