Societat

El sector turístic confia en els visitants de proximitat i en les reserves d’última hora per a aquest agost

Algunes cases rurals i càmpings fregaran el ple, optimisme a la Costa Brava i “estiu perdut” a Barcelona ciutat

El sector turístic confia un any més en els visitants de proximitat per a l’agost i en les reserves a última hora. Mentre algunes cases rurals del Pirineu i càmpings podrien fregar el ple absolut, altres zones de Catalunya com la costa del Maresme i el Baix Llobregat esperen una ocupació de mínims per l’elevada dependència del turisme estranger. Per la seva banda, els hotelers de Barcelona han assumit que “l’estiu està perdut”. A la Costa Daurada, l’esperança és el turisme espanyol i que una millor evolució epidemiològica ajudi a “salvar la temporada” amb la visita del turista rus, anglès i irlandès. A la Costa Brava, els responsables de càmpings i agents turístics es mostren optimistes però sense arribar a nivells d’ocupació del 2019.

En canvi, el sector turístic lleidatà sí confia en igualar els nivells de l’estiu del 2019 quan es va assolir el rècord absolut a la demarcació i encara l’agost amb bones expectatives d’ocupació. Les reserves als hotels del Pirineu es mouen actualment entre el 80% i el 90% i la Federació d’Hostaleria de Lleida preveu que molts establiments freguin la plena ocupació, especialment durant els caps de setmana de les tres primeres setmanes del mes. A les comarques de la plana de Lleida les xifres seran inferiors.

L’ocupació als establiments de turisme rural rondarà el 100% al Pirineu mentre que al pla oscil·larà entre el 60 i el 70%. El sector ha rebut algunes cancel·lacions de reserves per la prohibició de reunions de més de deu persones però s’estan cobrint amb grups més petits.

Pel que fa als càmpings, les reserves mantenen un bon ritme arreu de la demarcació i preveuen una ocupació d’entre el 95 i el 100% la primera quinzena d’agost i nivells també alts la resta del mes. Fa dies que no hi ha bungalous lliures per a l’agost mentre que les zones d’acampada estan al 80% però esperen que també s’acabaran omplint. La majoria de turistes que visitaran aquest estiu les comarques de Lleida són catalans.

El turisme rural de la Catalunya Central també aspira al ple per a aquest agost

A les Comarques Centrals, hi ha molt bones perspectives d’ocupació aquest agost. Des de l’Associació d’Agroturisme del Berguedà, que aplega les cases de turisme rural, ja tenen les reserves al 95% i confien arribar a la plena ocupació com ja va passar fa un any. “L’agost passat va ser un any excepcional i esperem tornar-hi a arribar i omplir els últims forats que queden”, afirma el seu president Oriol Baños en declaracions a l’ACN. D’altra banda, la gran majoria de les reserves són clients de Catalunya, sobretot famílies i també grups d’amics, per les restriccions de la pandèmia. Una situació que també els ha obligat a flexibilitzar les reserves per adaptar-se a situacions sobrevingudes.

Des de l’Associació per al Desenvolupament de l’Alta Anoia, xifren entre un 85% i un 90% les reserves de les cases. Si bé alguns clients ja ho han sol·licitat de fa temps també hi ha qui va més a última hora. El seu president, Ramon Bosch, creu que la situació ha millorat lleugerament respecte l’agost de l’any passat i remarca que també han apostat per programar activitats per posar en valor el territori. Pel que fa a la procedència dels clients, el 90% de mitjana són visitants catalans mentre que el restant són de l’estranger o d’altres punts de l’Estat

Optimisme a la costa gironina però sense arribar a nivells del 2019

Els establiments turístics de la costa gironina enceten el mes d’agost amb “optimisme” en les reserves. Per una banda, l’Associació Turística d’Apartaments (ATA) de les comarques gironines preveu unes xifres d’ocupació “superiors” a l’any passat durant el mes d’agost. La presidenta de l’ATA, Esther Torrent, ha remarcat a l’ACN que no s’assoliran en cap moment els nivells previs a la pandèmia però tenen bones sensacions. Malgrat tot, remarquen que molts dels visitants van a última hora i això dificulta les previsions que pugui fer el sector.

Per la seva banda, l’Associació d’Hostaleria de la Costa Brava Centre també veu el mes d’agost amb bones sensacions i amb ocupacions més elevades que l’estiu passat. En aquest cas, la gerent, Judit Lloberol, ha destacat que en les últimes setmanes han detectat més reserves de turistes estrangers i això els esperona a aconseguir més bona ocupació. Lloberol també ha remarcat que el públic local ha respost positivament durant el juliol (fins i tot amb xifres superiors a l’estiu passat), però que les estades dels clients nacionals són més curtes i per això creuen que els falta la presència de visitants de Bèlgica o Holanda per arrodonir la temporada d’estiu.

En la mateixa línia, l’Associació de Càmpings de Girona creu que el mes d’agost serà positiu pels establiments gironins. En el cas dels càmpings hi ha més dependència del visitant internacional per l’elevat nombre de places que ofereixen a la demarcació, però el president de l’entitat, Miquel Gotanegra, s’ha mostrat confiat. De fet, ha avançat que el nombre de reserves de clients holandesos ha crescut en les últimes setmanes. “Els nostres visitants fidels tornen a venir”, ha detallat Gotanegra, “cosa que l’any passat no vam tenir”.

En paral·lel, el president de l’Associació de Càmpings de Girona ha afirmat que el mercat local ha suposat una gran part dels clients que han tingut durant la pandèmia. “El públic d’aquí ens ha ajudat molt”, ha afegit Miquel Gotanegra. De fet, creu que la crisi sanitària ha ajudat a acostar els establiments als visitant locals. Fins ara, el públic català no tenia tendència a anar de càmping a la demarcació de Girona, però des de l’any passat la situació ha canviat.

Tot i així, els empresaris coincideixen en què els visitants no es decideixen fins a última hora i això dificulta les previsions que es puguin fer a nivell d’ocupació. El sector turístic gironí també s’ha mostrat esperançat en poder allargar la temporada durant els mesos de setembre i octubre si el temps acompanya i aconseguir part del públic que han perdut durant el juliol a causa de l’augment de contagis i les recomanacions de no viatjar a Catalunya de diversos països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat