Societat

La Moncloa defensa que busca solució al preu de la llum “des del primer dia”

El preu del megawatt / hora assoleix aquest dimarts un nou rècord, amb un cost de 111,88 euros

Montero espera que les mesures estructurals tinguin impacte en la factura de la llum a finals d’any

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha defensat que el govern espanyol està buscant solucions a l’elevat preu de la llum “des del primer dia”, però ha descartat que es pugui mitigar de forma immediata.

En una atenció als mitjans aquest dimarts a Cadis, Montero ha admès que la rebaixa temporal de l’IVA o la suspensió de l’Impost sobre el Valor de la Producció d’Energia Elèctrica no ha implicat una caiguda del preu “satisfactòria” i ha reconegut que cal “seguir treballant”.

Aquest dimarts, el preu de la llum torna a marcar un nou rècord: el megawatt / hora valdrà 111,88 euros. Supera així l’anterior màxim registrat aquest mateix dilluns, quan es va situar en els 106,74 euros.

De fet, en menys d’un mes s’haurà trencat el rècord quatre vegades. El 21 de juliol i el 3 d’agost es van produir els màxims anteriors.

La ministra ha argumentat que l’executiu està impulsant “mesures estructurals” a “mitjà” termini, que busquen introduir en major mesura les energies renovables en la cadena elèctrica, i ha esperat que això tingui impacte en la factura de la llum a finals d’any.

Montero ha atribuït els preus rècord de la llum al cost de les matèries primeres en l’àmbit internacional -la tona de CO2 i el gas-. La ministra d’Hisenda ha dit que cal “revisar el funcionament del mercat elèctric” en l’àmbit europeu de forma “urgent” perquè sospita que té “distorsions”. “Espanya no ho pot fer sola”, ha afirmat.

Culpa en part al PP

D’altra banda, la titular d’Hisenda ha culpat anteriors governs del PP. Segons Montero, els populars són “força responsables” de la situació actual perquè el pas de José María Aznar i Mariano Rajoy per la Moncloa va ser “nefast per a la política energètica”. “Es van carregar l’impuls a les energies alternatives”, ha dit.

Si s’hagués continuat l’aposta del PSOE amb José Luis Rodríguez Zapatero, “avui no estaríem assistint a un preu desorbitat de l’energia”, ja que es tindria capacitat per generar i emmagatzemar energies renovables i no se seria tan dependent d’altres fonts com el carbó, amb preus disparats, ha argumentat Montero.

El PP carrega contra la Moncloa

Per la seva banda, el PP ha carregat contra la Moncloa pels preus de la llum. La vicesecretària de Política Social dels populars, Ana Pastor, ha exigit en una entrevista a RNE aquest matí la convocatòria urgent de la Diputació Permanent del Congrés perquè comparegui la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. “Han de sortir i donar la cara”, ha dit Pastor.

Pastor ha instat el govern espanyol a emprendre les reformes estructurals necessàries, però ha lamentat que la Moncloa “no té ni una sola idea que resolgui el problema”.

La diputada del PP també ha criticat que el PSOE critiqués el PP des de l’oposició quan el rebut pujava, però que ara sembli que “no passa res”.

Montero ha respost que “no té cap sentit” que el PP estigui demanant explicacions d’una situació que ha generat i ha insistit que el govern espanyol està “impulsant canvis perquè el preu de l’energia sigui sostenible” i ha reivindicat la mesura del bo social perquè no hi hagi talls de subministraments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona