Societat

Demanen prudència per fer l’Aneto i anar amb piolet i grampons per la gelera

La Guàrdia Civil ha hagut de rescatar una quinzena de persones entre divendres i dilluns passat atrapades a la zona

Les males condicions del glaciar de l’Aneto (Benasc, Ribagorça), que amb 3.404 metres és el cim més alt dels Pirineus i un dels més concorreguts pels excursionistes, han motivat a la Guàrdia Civil a fer una crida a la prudència per aquells qui vulguin coronar-lo. I es que tant sols entre el divendres passat i dilluns han hagut de rescatar una quinzena de persones que havien quedat atrapades a la gelera, algunes de les quals amb lesions importants per caigudes. El glaciar es troba en molt mal estat, en part a causa de la calor dels darrers dies, i el gel està molt dur, fins i tot fossilitzat. Per travessar-lo es requereix experiència tècnica i material adequat com l’ús del piolet i grampons amb bota específica de muntanya.

Els primers dos rescats que va efectuar la Guàrdia Civil van ser divendres 13 d’agost. Van ser dos excursionistes que es van quedar atrapats a la gelera amb lesions lleus. L’endemà dissabte ja es va rebre un primer avís a les 9 del matí. Era d’una persona que havia relliscat uns 100 metres per un pendent gelat i patia diverses contusions. S’hi va desplaçar l’helicòpter de la Unitat Aèria de Benasc, juntament amb un metge del 061. Llavors, els agents van observar una gran afluència d’excursionistes a la gelera. Aquest primer excursionista rescatat, un jove de 26 anys de Vitòria, es va fracturar un turmells i va patir diverses rascades per tot el cos a causa de la caiguda. Així mateix, no portava el material necessari per travessar la gelera.

El segon avís de dissabte va ser a les onze del matí. Era per quatre persones ferides de gravetat al mateix glaciar. La persona que va alertar era un infermer que es trobava a la zona i que va comunicar que els accidentats estaven sagnant molt a causa de les ferides a tot el cos i els cops que s’havien fet contra les pedres. A més a més, com que es trobaven al damunt del glaciar, començaven a patir hipotèrmia. En aquest cas, es va tornar a activar l’helicòpter juntament amb el metge per arribar fins al lloc de l’accident. Allà es va fer un triatge dels ferits i primer es van evacuar als dos que estaven més greus. Eren un veí de Segorbe, de 52 anys, que va ser traslladat a l’Hospital de Saragossa amb moltes rascades, contusions, ferides obertes i hipotèrmia, i un veí de Port de Sagunt de 48 anys que tenia un tall profund a la mà i altres a la resta del cos. Posteriorment es van rescatar una dona de 48 anys de Segorbe i un home de 30 de Reus que estaven més lleus.

Mentre els especialistes de muntanya de Benasc, amb l’ajuda de l’helicòpter, recollien el material de l’accident anterior, van observar a dos persones més que tenien dificultats per travessar el glaciar. Van veure com perdien el control i queien diverses vegades pel pendent gelat fins que van aconseguir aturar-se. Es va decidir evacuar-los abans que patissin algun accident greu ja que no portaven el material adequat per les condicions del terreny. Es tractava d’un home i una dona de 32 anys, veïns de Barcelona.

El darrer avís de dissabte a l’Aneto va ser a dos quarts de quatre de la tarda i feia referència a un home que patia vòmits i marejos quan es trobava a la cresta de la muntanya. Era un veí de Lleida de 61 anys que va ser traslladat a Benasc.

Dilluns a les dotze del migdia hi va haver un nou avís a l’Aneto de dos muntanyencs que havien caigut novament pel glaciar i no podien continuar la marxa. Poc després, a tres quarts d’una, es va informar a l’equip que feia el primer rescat de tres excursionistes més que es trobaven uns metres més amunt sense poder continuar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona