Societat

Botellots a l’ordre del dia

Balanç Els Mossos i les policies locals desallotgen, el darrer cap de setmana, 8.700 persones de platges i la via pública Infraccions S’actua en una vintena de festes on es concentren joves incomplint les mesures anti Covid

Platges, parcs i places plens de joves xerrant i bevent més enllà de la una de la matinada fa disparar les alarmes enmig d’una situació pandèmica delicada que ha obligat a imposar en ple estiu un toc de queda passada la mitjanit per mirar de frenar els contagis. Els botellots s’han convertit en l’alternativa dels qui volen més gresca per continuar de festa quan els bars i restaurants, complint amb les restriccions, han de recollir taules i abaixar la persiana a dos quarts d’una de la matinada. La imatge es repeteix a molts llocs cada nit; com a exemple, la matinada de dimarts els Mossos i la Guàrdia Urbana de Barcelona van desallotjar 1.700 persones que ocupaven el passeig del Born, la plaça Reial, la del Macba, però també les platges de Sant Miquel i la de Somorrostro. “Els convidem a marxar i la gent entén i respon sense problemes”, constaten els agents, que miren de dissoldre cada nit les aglomeracions explicant que no poden estar consumint menjar ni begudes a l’aire lliure. El volum de gent, amb turistes que visiten la ciutat, tot i el toc de queda, es multiplica els caps de setmana en que el dispositiu policial conjunt a la capital catalana va arribar a desallotjar 7.500 persones de la via pública. Els punts calents a Barcelona es mantenen a les places i el passeig del Born, així com el front marítim i les platges on es fàcil accedir perquè tenen a prop una parada de metro.

A tot Catalunya es van desallotjar, des de divendres fins diumenge, 8.500 persones que no complien els tocs de queda nocturns que es mantenen vigents a molts municipis fins que no millorin les xifres de contagis.

Les darrers setmanes les queixes pels botellots s’han traslladat a municipis de la Costa Brava on els ajuntaments reclamaven reforços per dispersar l’allau de joves que s’hi concentraven a les nits, com és el cas de Sant Antoni de Calonge, on patien l’efecte crida pel fet de no tenir imposat el toc de queda. Les concentracions no només suposen un problema pel que fa a la propagació del virus, sense que es faci ús de les mascaretes o es comparteixin les begudes, sinó per les afectacions i molèsties per al descans dels veïns.

Entre la vintena d’actuacions policials dutes a terme el cap de setmana destaquen la dispersió d’algunes concentracions convocades a través de les xarxes socials. La matinada de diumenge es va detectar una macrofesta, amb més de 500 persones, en una zona del municipi de Regencós, situat entre Pals i Begur. En el mateix moment, però a l’altra punta de Catalunya, els Mossos feien marxar cap a casa 400 persones que ocupaven el passeig marítim de l’Hospitalet de l’Infant, un dels punts de trobada per a molt jovent en plena temporada d’estiu. Altres actuacions s’han dut a terme en espais privats, com ara una festa organitzada en què hi havia 70 persones, en una masia a Vilafranca del Penedès. A Alcanar també s’hi van reunir prop de 50 persones, i set d’aquestes van ser detingudes en el moment del desallotjament per atemptat contra els agents i desordres públics.

Les infraccions imposades sumen 838 sancions durant el cap de setmana, de les quals, una bona part (506) són per saltar-se el confinament, com també no respectar la distància de seguretat o superar el nombre màxim de persones reunides.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, es lamentava dilluns de les “interaccions sense mascareta” que es produeixen en les trobades multitudinàries dels botellots, i que això fa “més difícil el control de la malaltia”, que com va recordar ha comportat una crisi amb la retallada de “drets i llibertats” que ell mateix ha avalat, com són els confinaments i els tocs de queda nocturns. Pel conseller, es pot aspirar a llarg termini que la Covid passi a ser una malaltia més, i no la que ens “influeix en tot en el nostre dia a dia”.

1.400
Les persones desallotjades la matinada de dimarts a Barcelona
838
Les denúncies interposades el cap de setmana a tot Catalunya (417 de Mossos i 421 Policies Locals)

L’oci nocturn insisteix a obrir

“Va ser un pas enrere tancar els locals d’oci, i ara tenim macrobotellots descontrolats arreu”, assegura el secretari general de la patronal Fecasarm, Joaquim Boadas, que reclama que els establiments amb exteriors puguin reobrir fins a les tres de la matinada. “Ja s’ha vist la poca eficàcia del toc de queda, i millor tenir espais controlats”, indica l’empresari, que confia que aviat es permetrà accedir a les discoteques amb un test o acreditant la pauta completa de la vacuna. “Aquí mirem mascaretes i distàncies, però quan tanquem s’ajunten tots”, afegeix Eduardo Abenójar, empresari de Salou. Segons fonts municipals, des del dia 16 de juliol passat, al municipi s’han aixecat 458 actes per consum d’alcohol a la via pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona