Societat

El papa accepta la renúncia sobtada del bisbe de Solsona

Xavier Novell dimiteix “per motius personals”

El seu tarannà conservador va provocar alguna polèmica i no va agradar que es pronunciés a favor del referèndum i que visités els presos polítics

La Santa Seu va comunicar ahir que accepta la renúncia que ha presentat el bisbe de Solsona, Xavier Novell, “per raons estrictament personals”, segons va informar el bisbat de Solsona, i que ha agafat per sorpresa la comunitat religiosa. Novell, que va ser el bisbe més jove d’Espanya quan va ser nomenat per a aquesta diòcesi el 2010, està considerat un bisbe de tarannà molt conservador –amb al·legats contra el matrimoni de parelles homosexuals i contra l’eutanàsia–, i alhora favorable a un referèndum i al dret a l’autodeterminació de Catalunya, i va defensar la llibertat dels presos polítics independentistes, que va visitar a la presó de Lledoners, tal com va recordar ahir l’exconseller Jordi Turull, que li ho va agrair: “[Hi va anar] tot i que el penal no era en la seva diòcesi i sense el grat de tothom”, piulava.

Xavier Novell, de 52 anys, ha presentat la seva renúncia al càrrec “després d’un període de reflexió, de discerniment i d’oració, al final del qual ha presentat espontàniament al Sant Pare la seva pròpia situació i la seva dimissió al govern pastoral de la diòcesi de Solsona”, segons informa el bisbat. En el breu comunicat, el bisbat destaca que la comunitat diocesana de Solsona “entoma aquest moment difícil amb la confiança posada en Déu, suprem pastor de l’Església, i eleva les seves oracions pel Sant Pare, per monsenyor Novell i per l’administrador apostòlic”.

El papa ha nomenat l’actual bisbe de Vic –diòcesi confrontant–, Romà Casanova, com a administrador apostòlic de Solsona durant la seva vacant. La baixa inesperada de Novell amplia les renovacions pendents als bisbats catalans: s’ha d’escollir el nou bisbe de Girona, ja que l’actual, Francesc Pardo, fa 75 anys, edat en què és obligat presentar la renúncia al papa, i el nou bisbe de Terrassa, ja que Josep Àngel Saiz va ser enviat a Sevilla. El cardenal Joan Josep Omella, que va fer 75 anys l’abril passat, es mantindrà uns anys més, fins que deixi la presidència de la Confederació Episcopal Espanyola.

Novell, que va anunciar que durant el mes d’agost no publicaria les seves glosses setmanals, amb contundents al·legats catòlics, va néixer el 20 d’abril del 1969 a Montfalcó d’Agramunt, una pedania del municipi lleidatà d’Ossó de Sió. Titulat en enginyeria tècnica agrícola a la Universitat de Lleida, es va doctorar en teologia a la Pontifícia Universitat Gregoriana. Va ser ordenat sacerdot el 1997 a Tàrrega.

En una de les seves últimes cartes dominicals, el juny passat, Novell va qualificar de “preocupant” la nova llei de l’eutanàsia. En una altra carta, al febrer, va sostenir que l’avortament és el “genocidi més greu i terrible de la nostra humanitat”. L’entitat LGTBI La Cugula va recollir fins a 300 signatures per denunciar els “discursos homòfobs i misògins” del bisbe Novell, que assegurava que els homosexuals ho són per falta d’una figura paterna.

LA FRASE

Sempre li estaré molt agraït per l’escalf humà en les seves visites a la presó de Lledoners, tot i no ser la seva diòcesi
Jordi Turull
exconseller de junts


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona