Societat

Commoció a França pels casos d’abusos a l’Església

Un informe revela que almenys 216.000 menors van ser víctimes d’agressions sexuals per part de capellans o religiosos des del 1950

El president dels bisbes francesos diu que sent “vergonya” i demana “perdó”

“Vergonya.” Això és el que va dir que sentia el president de la Conferència Episcopal Francesa, Éric de Moulins-Beaufort, ahir en conèixer les xifres de l’horror a l’Església francesa: 216.000 menors van ser víctimes d’abusos sexuals per part de capellans i religiosos a l’Estat francès en els darrers setanta anys. Una xifra que s’eleva a 330.000 si se sumen els abusos exercits per laics que treballaven en mitjans religiosos, catequesi o centres educatius catòlics.

Aquestes xifres les recull l’informe de la comissió independent sobre els abusos sexuals a l’Església, presentat ahir, fruit d’una investigació iniciada fa 32 mesos. Aquestes, però, no són les úniques xifres d’aquest infern. El nombre de depredadors sexuals a l’Església catòlica francesa s’acostaria als 3.000 capellans o religiosos. Els autors de l’informe consideren que es tracta d’una “estimació mínima” basada en el cens eclesial i l’anàlisi dels processos judicials en què estan involucrats sacerdots, les denúncies policials i els testimonis aportats per milers de víctimes.

Prop del 80% de les víctimes eren nens, d’entre 10 i 13 anys, segons l’informe, de més de 2.500 pàgines, que conclou també que l’Església és el tercer lloc on més abusos a menors es produeixen, darrere del cercle familiar i el d’amics. “Aquestes xifres són més que preocupants, són aclaparadores, i de cap manera poden quedar sense resposta”, va dir el president de la comissió, Jean-Marc Sauvé.

L’Església catòlica va mostrar “fins a principi de la dècada del 2000 una gran indiferència, i fins i tot crueltat, cap a les víctimes” de la pederàstia, hi va afegir Sauvé, que es va posar al capdavant de la comissió el 2018. “Des del 1950 fins a la dècada del 2000 les víctimes no van ser cregudes, escoltades, es considerava que havien contribuït més o menys al que els havia passat”, va explicar Sauvé.

Segons la investigació, durant dècades la institució religiosa no només va amagar els abominables crims, sinó que va permetre que continuessin passant. En alguns casos, fins i tot, afegeix, va mantenir les víctimes en contacte amb els seus depredadors, tot i tenir coneixement del que passava. Tot per protegir l’Església d’un escàndol, recrimina la comissió d’investigadors, que denuncia que els abusos han tingut caràcter “sistemàtic” i reclama que l’Església catòlica reconegui la seva “responsabilitat en el que va passar”, a més d’oferir una “reparació” financera per a totes les víctimes.

Davant el desolador informe, el president dels bisbes francesos, Éric de Moulins-Beaufort, va manifestar “vergonya” i va demanar “perdó”. “El meu desig és demanar perdó, perdó” a cadascuna de les víctimes. Francesc, per la seva banda, va expressar “dolor” pel document.

La investigació francesa és l’última feta pública a Europa. A diferència d’altres estats europeus, a l’espanyol l’Església no ha fet cap investigació global i l’últim que se sap és de l’abril passat, quan el secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, Luis Argüello, va informar que un total de 220 clergues havien estat denunciats entre el 2001 i el 2021, i que d’aquests casos 151 havien estat ja resolts i 69 continuen oberts.

80
per cent
de les víctimes eren nens d’entre 10 i 13 anys, segons la investigació.
3.000
són
els abusadors que han estat identificats, dos terços dels quals eren sacerdots.
56
per cent
de les agressions i actes pedòfils identificats es van produir entre el 1950 i el 1969.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla