Societat

Responsabilitat empresarial per reactivar Girona Est

Presenten en societat una fundació que treballa per fer ressorgir aquest sector de la ciutat

Aspiren que l’esport, la música i les arts escèniques deixin de ser un “luxe” en barris com ara Vila-roja o la Font de la Pólvora

Madrenas valora que la iniciativa farà conèixer la realitat del sector

La Fundació Girona Est treballa des de la primavera del 2019, però ahir va fer la presentació oficial amb un doble acte: a l’Auditori Palau de Congressos i al pavelló de Vila-roja. Un grup de trenta patrons van crear l’entitat. El seu president, Jaume Sanabras, va explicar: “Volem donar als nens del sector les mateixes oportunitats que tenen els de qualsevol altre altre lloc de Catalunya. Que les extraescolars no siguin un luxe.”

L’entitat ja treballa a Girona Est a través de l’esport, la música, l’educació i les arts escèniques. En la primera part de l’acte d’ahir, a l’Auditori, van explicar com l’esport fa arrelar valors com ara el treball en equip i el respecte, segons va exposar Gerard Arderiu, de l’Escola Esportiva de Girona Est. En el sector també hi col·labora la Fundació Ricky Rubio.

La Black Music Big Band, nascuda arran del Black Music Festival, es responsabilitza del professorat i del model pedagògic i del material de l’Escola de Música de Girona Est, una altra de les potes que sostenen el treball de la fundació en aquest sector de la ciutat.

En Serafín, un més

Damunt l’escenari, el director de la Black Music Big Band, Adrià Bauzó, va exposar: “En música es necessiten moltes hores per tenir un resultat.” Ahir, Bauzó, un professor de l’escola (l’Arnau) i un alumne (en Serafín) van interpretar una peça de la cantant britànica Dua Lipa. Allà mateix, Bauzó va anunciar que el jove Serafín, que toca el baix a Girona Est, s’incorporarà a la Black Music Big Band, que ja supera el centenar de músics.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (Junts), va garantir el suport de l’Ajuntament a la iniciativa, que es complementa –va dir– amb les accions que ja fa el consistori per al sector, que aplega Vila-roja, Mas Ramada, la Creueta, el Grup Sant Daniel i la Font de la Pólvora. Segons dades de la fundació, en aquests cinc barris i veïnats hi viuen unes 4.200 persones en 1,5 km² i “es caracteritzen pel fet de tenir històricament alts índexs de persones aturades, un nivell important d’economia informal, rendes baixes i un índex alt d’abandonament escolar”.

La batllessa va admetre que, entre tots, han de “capgirar la realitat” i ajudar a fer més conegut la realitat del sector. “Ells se senten desconeguts.” Madrenas va aplaudir els projectes de la fundació. “Quan les coses es fan amb compromís i amor, segur que surten bé i [aquest projecte] segur que anirà bé.” La batllessa es va referir a la responsabilitat social de les empreses per lloar la iniciativa. En l’acte hi va participar la presidenta de l’associació FemCat, Elena Massot, que va remarcar que la seva entitat i la nova fundació gironina comparteixen valors com ara la cohesió social i la innovació.

La fundació tenia 27 patrons fundadors quan va començar, la primavera del 2019. Ara ja en són 35, segons detalla el gerent voluntari, Bernat Rubió. L’entitat va convidar ahir un centenar de directius i directives a afegir-se al projecte. “Us volem tocar la fibra i que us hi afegiu”, va dir Sanabras en el seu parlament. Agustí Codina és el vicepresident de l’entitat i Enric Paredes, el tresorer. En el patronat hi són, entre d’altres, Hipra, el Girona FC, l’Assessoria Codina, Dibosch, Frit Ravich, Calsina Carré i la Fundació Lluís Coromina. Segons la memòria econòmica del 2020, entre l’1 de gener i el 31 d’agost, l’entitat va tenir unes despeses de 29.209,48 euros i uns ingressos de 39.992,28 euros.

“Per a la comunitat”

Amb servei d’autobús, la majoria dels assistents a l’auditori van participar en un dinar al pavelló de Vila-roja. Hi va ser convidat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. L’exalcalde de Sarrià de Ter va indicar que la Fundació Girona Est és una mostra de la col·laboració publicoprivada i de treball per a la comunitat. “Si ens ho permeteu, també hi volem ser”, va dir.

LA XIFRA

1,5
km²
fa el sector Est de Girona, que inclou Mas Ramada, el Grup Sant Daniel, Vila-roja, la Font de la Pólvora i la Creueta.

El llarg termini i “la formigueta”

El president de la Fundació Girona Est, Jaume Sanabras, va dir que l’entitat treballa a llarg termini. Va parlar d’un període de trenta anys i va exposar que volien donar protagonisme a un sector “que és poc protagonista de les mirades de les administracions”.

Al sector Est hi treballen professionals dels àmbits educatius i dels serveis socials des de fa cinquanta anys, recorda Cristóbal Sánchez, antic regidor de l’Ajuntament per CiU i que va ser 33 anys de l’escola pública Vila-roja. “Està molt bé que hi hagi la Fundació Girona Est i hi col·laboro com a mentor, però s’ha de tenir present que l’objectiu és el dia a dia, el treball de formigueta.”

En el dia a dia hi està implicada Nassi El Boughlamy, veïna del Grup Sant Daniel i que és a l’equip de comunicació de la Fundació Girona Est. Valora que l’entitat dona oportunitats d’adquirir coneixements als nens i adolescents i fer coses que els agrada. “Més endavant, volem fer arrencar i crear noves activitats”, va dir, mentre acabava d’organitzar les taules del dinar.Cristóbal Sánchez va explicar que per treballar a llarg termini s’ha de fer una feina “de formigueta”. Va explicar que ahir havia parlat amb antics alumnes de l’escola i que la realitat actual és fruit del que es va fer fa quinze anys. Sánchez va estar vinculat 45 anys al col·legi de Vila-roja. “L’objectiu és ‘salvar’ un nen cada dia, en el sentit d’ajudar-lo. Si fas això, s’arribarà lluny”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona