Societat

Pregó dels germans Alsius, per obrir la festa de Banyoles

Han recordat la vinculació a la ciutat de la família de més de 200 anys i la unitat en la lluita contra la Covid

El pregó de la família de farmacèutics Alsius va obrir, ahir, la festa major de Sant Martirià de Banyoles. Els germans Rosa, Mercè i Esteve Alsius Suñer van repassar la història de la nissaga farmacèutica i l’evolució del negoci de farmàcia, la vinculació amb la ciutat i la història de la mandíbula de Banyoles.

Els germans Alsius Suñer van desgranar la història de la família Alsius, recordant els orígens a la Garriga i l’establiment a Banyoles, l’obertura de la farmàcia familiar, el 1760, en un local del carrer Girona, on encara ara està ubicada, l’evolució del negoci farmacèutic, una transformació que ha anat paral·lela al llarg dels anys a la història de la farmàcia catalana, i també la vida familiar al voltant de la farmàcia. En el pregó, els germans Alsius Suñer van parlar també de la mandíbula de Banyoles, el fòssil d’una dona neandertal, localitzada el 1887 pel seu rebesavi Pere Alsius Torrent i que, des de llavors, ha estat custodiada per la família.

L’alcalde, Miquel Noguer, es va felicitar de recuperar aquest acte que dona inici a la festa major i que l’any passat es va haver d’ajornar per la pandèmia de la Covid-19, com totes les activitats de la programació de Sant Martirià. Noguer va destacar la vinculació de la família a la vida social, cultural i política banyolina. “Es tracta d’una família bolcada en una feina que ha deixat una profunda empremta en la societat banyolina des de fa més de 200 anys”, va dir.

Pandèmia

La pandèmia per la Covid-19 i la visió que n’han tingut des del seu punt de vista de farmacèutics van centrar la darrera part del pregó, en què van recordar també la pandèmia del còlera que Banyoles va viure en el segle XIX. Els pregoners van tancar l’acte amb un agraïment al personal sanitari, als treballadors dels serveis essencials i a les entitats i xarxes ciutadanes de voluntaris per la seva lluita contra la Covid-19 i a tots els banyolins per haver respectat les restriccions vigents en cada moment. Finalment, van tenir un record per a les víctimes de la pandèmia i les seves famílies.

El pregó de la família Alsius va encetar la programació de la festa major de Sant Martirià, que se celebrarà fins al proper dilluns 25 d’octubre. L’Ajuntament, la comissió de la festa major i les entitats organitzadores treballen per adaptar la programació a la nova normativa fixada pel govern de la Generalitat i, a partir d’avui, s’anunciarà el gros principal dels canvis.

Pel que fa a la programació al recinte de barraques, les noves entrades per als concerts d’El Pot Petit es posaran a la venda aquest dimarts 19 d’octubre a les 10 del matí a través del web de Cultura Banyoles (culturabanyoles. koobin.com).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat