Societat

Societat

Sentir-se persona

El Prat reinventa el seu banc d’aliments amb una botiga que implica els beneficiaris i els productors locals

La Paqui ho adverteix: “Intenta no quedar-te sense feina a partir dels 55 anys.” Ella la va perdre cap a aquesta edat i, ara que en té 58, continua buscant-ne, sense èxit. Ha hagut de recórrer als serveis socials i al Banc dels Aliments. L’ajuda s’agraeix, però la Paqui confessa que a la cua del banc d’aliments s’ha sentit “desvalguda i avergonyida”. Per això s’ha adherit a la Botiga del Prat, una iniciativa municipal que reinventa el tradicional banc d’aliments fent que els usuaris participin en la gestió del projecte. Funciona des de finals d’agost i la Paqui ja s’ha acostumat a anar-hi cada dues setmanes per col·laborar en el que calgui. “M’està ajudant molt a sentir-me persona”, valora.

La Botiga té aparença de supermercat i les persones seleccionades per serveis socials –unes 2.000, ara– poden escollir els productes segons els punts que tinguin, calculats tenint en compte la renda i els components de la família. Hi ha productes provinents del Banc dels Aliments i de fons europeus, però també del parc agrari i reaprofitats per la fundació Espigoladors. David Vicioso, tinent d’alcalde d’Acció Social, explica que la Botiga substitueix el punt solidari, que es va posar en marxa fa 10 anys per distribuir aliments entre les famílies més castigades per la crisi. S’ha fet per canviar un model assistencialista per un altre fr més basat s promoure l’autonomia de les persones. Mònica Plana, directora d’ABD –l’ONG que gestiona el projecte– hi afegeix que se li ha donat una aparença de supermercat per evitar la sensació de vergonya que alguns usuaris poden sentir en un banc d’aliments. Plana aclareix que es convida els beneficiaris a col·laborar-hi almenys tres hores al mes i defensa que això els ajuda a adquirir competències que es poden aplicar al mercat de treball i a lluitar contra la soledat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona