Societat

Flors per homenatjar les víctimes de violències masclistes, a Girona

La Plataforma Feminista fa una ofrena en record de les dones assassinades al país

Les agressions sexuals creixen un 35,5% a la demarcació aquest any

Les entitats i les institucions de la demarcació van sumar-se ahir als actes del 25-N, el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. A Girona, davant dels jutjats, la Plataforma Feminista Gironina va recordar les víctimes de les violències masclistes amb una ofrena floral. A Catalunya hi ha hagut set dones mortes en l’àmbit de la parella fins al dia 16, segons dades del Departament d’Interior.

Integrants de la Plataforma Feminista van llegir el testimoni de víctimes de violències masclistes i van denunciar la impunitat de molts casos. “L’agressor és al carrer”, deien. A la demarcació de Girona aquest any s’han incrementat un 35,5% les agressions sexuals respecte del 2020 i les agressions amb penetració han crescut un 44%, segons dades del Ministeri de l’Interior, dades incloses en el manifest llegit ahir davant d’un centenar de persones, entre les quals hi havia el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent.

Mitja hora més tard, sota la pluja, la Coordinadora de Feminisme anticapitalista va denunciar les agressions a la dona a la plaça de l’U d’Octubre, en què va participar la coral de l’Ateneu Salvadora Catà.

Al matí, a la Generalitat, l’entitat Amunt i Crits de l’Alt Empordà va llegir el manifest i va ser una de les veus contra la “violència estructural” contra les dones en àmbits com ara les xarxes o la violència obstètrica. La delegada del govern, Laia Cañigueral, va destacar que la recent creació de la conselleria d’Igualtat i Feminismes demostra la voluntat de la Generalitat d’actuar contra les violències i de “desfer-nos del patriarcat”. Hi van intervenir també la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona, Maria Puig, i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

Madrenas va esmentar una sèrie (El juego del calamar) i artistes com ara Maluma o C. Tangana, que han escrit algunes lletres de cançons en què “tracten les dones com a objecte”. A l’Auditori Josep Irla hi havia, entre altres personalitats, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, i l’exconsellera Dolors Bassa.

A Salt, a banda de l’acte institucional i la lectura del manifest davant l’ajuntament, hi va haver, entre altres activitats, el taller al carrer Què és violència?, l’exposició fotogràfica Tribut a la Bata a la Factoria Coma Cros i l’exposició La cosificació de la dona a l’Estació Jove.

Tant a Olot com a Banyoles, al migdia es van fer concentracions davant l’ajuntament. A la ciutat garrotxina, però, l’acte més destacat va ser una manifestació –amb molts participants– que va recórrer els carrers del centre. A Besalú, entre altres actes, van fer una encesa d’espelmes a la plaça de la Llibertat. Fins diumenge, a més, es podrà visitar als baixos de Can Cambó una exposició de llibres sobre la violència masclista. A Ripoll, una representació del Consell de Dones (un organisme de creació recent) va plantar flors lila al parc de l’Estació. I a Palafrugell van presentar un videoclip titulat Ales robades, amb una cançó de Mireia Costas, dirigit per Abril Martí.

Habitatge a Arbúcies

D’altra banda, a Arbúcies, coincidint amb els actes del 25-N, l’Ajuntament va anunciar l’obertura d’un habitatge d’emergència social per atendre víctimes de violència masclista i de sensellarisme. El pis, que estarà en servei aviat, serà d’estada temporal i de curta durada abans de derivar els casos atesos a serveis especialitzats i de llarga estada.

Informació de

J. Ferrer, E. Carrera, R. Estéban i E. Agulló

LA XIFRA

1.375
denúncies
per violència masclista han rebut els Mossos fins a mitjan novembre a la regió policial de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona