Societat

Èxit del Black Friday malgrat el pas al costat del petit comerç

El comerç de proximitat ha fet menys descomptes i ha participat menys en aquesta jornada

El sector creu que molta gent s’ha avançat a fer les compres de Nadal

El Black Friday d’aquest any –més el cap de setmana, en què diumenge van estar obertes les botigues– ha sigut molt positiu per al comerç i el sector calcula que s’ha venut més fins i tot que en el Black Friday del 2019. “Realment ha sortit molta gent al carrer, s’han fet moltes vendes i molta gent ha anticipat les compres de Nadal”, explica Joan Carles Calbet, president de la Unió d’Entitats de Retail de Catalunya, RetailCat, que manté que “les vendes estan per sobre dels nivells pre Covid”. Tot i això, empresaris com Jordi Casas, de les sabateries Casas, assegura que en els centres comercials (que l’any passat aquests dies estaven tancats) les vendes no han anat tan bé com s’esperaven, i assenyala que en negocis com el seu on més s’estan recuperant les vendes no és tant a Barcelona com “en localitats més petites i en els barris”.

Calbet, de RetailCat, entén que l’alarma que s’ha generat sobre si faltarien productes per falta de subministraments i el fet que ja s’estigui parlat d’una nova onada ha fet que molta gent “hagi decidit avançar les compres de Nadal aquest cap de setmana”. No descarta, però, que aquest comportament “pugui anar en detriment de les vendes del pont de la Puríssima”. Calbet recorda que aquest any s’ha de tenir en compte una realitat que pot ser tendència: que el comerç de proximitat ha fet un pas al costat pel Black Friday perquè “ha fet menys descomptes i menys comerços s’hi han sumat”.

Ho ratifica Miquel de Garro, director de PimeComerç, que assegura que aquest any “tan sols un 45%” de les botigues que tenen associades “s’han apuntat a fer algun tipus de descompte o promoció pel Black Friday”. Recorda que el 2018 van ser el 65% dels comerços els que es van apuntar a fer descomptes i promocions, però que ja el 2019 els comerços que van decidir fer el Black Friday van baixar a un 54% i l’any passat només van ser un 43%. “La majoria de comerços de proximitat –explica De Garro– han anat veient que el Black Friday no és el més adient per a la seva tipologia de negoci”. El sector sempre ha sigut reticent a haver de fer descomptes just quan comença la campanya de Nadal, que és quan més facturen de tot l’any. De Garro manté que el que era ideal per al sector “eren les rebaixes tradicionals” (ara difuminades) en què es donava sortida a l’estoc que no s’havia venut per Nadal.

LA XIFRA

45
per cent
dels comerços de proximitat han participat aquest any en els descomptes del Black Friday.

Un no parar de festius amb el comerç obert

Les botigues ja no tanquen fins al dia de Nadal perquè els propers festius 5 (diumenge), 6 (dia de la Constitució) i 8 de desembre (la Puríssima) les botigues poden estar obertes i ho estaran en els principals eixos comercials de les ciutats grans del país. El comerç podrà tornar a obrir els diumenges 12 i 19; per tant, si comptem des del darrer dia que les botigues van tancar, el diumenge 21 de novembre, ens trobem que entre el cap de setmana del Black Friday (divendres 26, dissabte 27 i diumenge 28) i el dia de Nadal i Sant Esteve els comerços hauran estat oberts ininterrompudament 33 dies. Aviat és dit, però són molts dies i per al comerç de proximitat una gran pressió perquè no pot competir amb els grans centres comercials i cadenes internacionals. Després de Nadal i Sant Esteve hi ha una setmana laborable i el dia 1, que està tot tancat, però el dia 2, que és diumenge, les botigues poden tornar a obrir. El dia 6 de gener es torna a tancar tot perquè és Reis, però el diumenge 9 el comerç obrirà coincidint amb l’inici de les rebaixes d’hivern, que comencen el dia 7, una tradició que cada any queda més diluïda per les constants campanyes de descomptes que fan les grans cadenes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà