Societat

Compartir per desplaçar-se

Creix el nombre d’usuaris de vehicles elèctrics compartits a Girona, ja siguin cotxes o motos

La cooperativa Som Mobilitat “agrega trajectes ja existents” i es proposa com a alternativa per combatre el col·lapse i la contaminació

Un estudi definirà si és viable un servei públic de lloguer de cotxes

Cotxes i motos elèctriques circulen, cada dia més, per la ciutat de Girona. Són vehicles que no emeten diòxid de carboni i que inclouen la modalitat d’ús compartit (el carsharing en anglès). La mobilitat del futur no es basarà tant en combustibles fòssils i hi haurà més vehicles que s’han d’endollar al corrent.

La cooperativa Som Mobilitat s’ha instal·lat a Girona i creix a poc a poc. “Agreguem mobilitats [trajectes] ja existents. Aquesta és la nostra filosofia”, explica el coordinador, Arnau Vilardell. L’entitat té tres cotxes a la ciutat, un dels quals l’usa en exclusiva el personal del Consell Comarcal del Gironès [vegeu peça]. N’hi ha dos per a socis de la cooperativa. Som Mobilitat va néixer com a servei de mobilitat elèctrica compartida el gener del 2017 a Mataró (Maresme) –ja hi té nou vehicles– i ara és present a 21 municipis d’arreu del país, incloent-hi Olot i Figueres.

La cooperativa té un centenar de socis a la ciutat de Girona i un total de 2.500 arreu del país, incloent-hi 200 entitats o administracions. A Girona, els vehicles són al pàrquing de Mifas, al carrer de la Creu, disponibles les 24 hores del dia i els 7 dies de la setmana. “En funció de si compres hores o no [hi ha paquets de 300 euros en hores], la tarifa és entre 4 euros i 5,5 per hora”, assenyala Vilardell. Cal primer de tot pagar una quota de 10 euros per ser soci i descarregar-se l’aplicació.

El servei de mobilitat compartida de Som Mobilitat l’utilitzen un miler de persones a Catalunya. La cooperativa, “germana petita de Som Energia”, vol afavorir menys l’ús del cotxe privat. Disposen de cotxes utilitaris o furgonetes amb una autonomia d’entre 250 i 350 km.

A Girona el servei compartit de cotxe –no elèctric– funciona des de fa anys. És el cas de Fes Edit, un servei nascut per a la comunitat de la Universitat de Girona (UdG) fa onze anys a través de l’empresa emergent (start-up) Easy-Innova i que facilita el transport amb vehicle privat –anada i tornada– fins als campus universitaris (Barri Vell, Montilivi i Campus Centre). La pandèmia ha restat atractiu al servei, que té un miler d’usuaris inscrits, segons dades de l’àrea de Sostenibilitat de la Unitat de Compromís de la UdG.

Dues rodes

L’oferta elèctrica a Girona també inclou el desplaçament en moto. L’empresa Silence ha iniciat a Girona, de 103.000 habitants, una prova pilot a l’Estat de lloguer de motos elèctriques amb voluntat de continuïtat. La botiga de venda va obrir fa un any. Des de fa un mes i mig, ofereix el servei de “mobilitat compartida amb motos elèctriques”, detalla el responsable de l’establiment, David Espinar. “Els usuaris n’estan molt contents. Venen aquí a donar-nos les gràcies i ens envien correus. Per a molts ha estat un canvi total: estalvi de temps, deixar de pagar per aparcar cotxes, que els costen molts diners, i una mobilitat que a Girona no s’havia vist mai.”

La Generalitat dona 1.100 euros de subvenció per compra de moto elèctrica a través del programa Moves III, que impulsa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. “Això per a l’usuari és molt atractiu. Ara estem al preu que val una moto de gasolina”, explica Espinar. Des del seu despatx sap la localització de les 25 motos i si estan molt o poc carregades les bateries dels vehicles, que són de 125 centímetres cúbics i amb una autonomia de 130 km. Aspiren a tenir una flota d’un centenar de motos en el futur.

Fins ara, empreses com ara Cultra, Acciona o Seat ja disposaven de plataformes similars en ciutats com ara Madrid, València o Barcelona, explica Espinar. Silence és una empresa fundada el 2012 amb l’expilot de ral·lis Carlos Sotelo com a director executiu. Acciona és el màxim accionista de Silence, que pertany al grup Interdiesel.

L’Ajuntament de Girona ofereix des de fa anys el servei de lloguer de bicicletes –la Girocleta–, que a partir del gener funcionarà les 24 hores. Té actualment 3.250 usuaris i hi ha 23 parades (amb 270 bicis). Anys enrere, el consistori havia rebut propostes per oferir lloguer de patinets en una col·laboració publicoprivada.

Una flota municipal?

La regidora de Mobilitat, Marta Sureda (Junts), avança que l’Ajuntament tindrà aviat el resultat d’un estudi encarregat mesos enrere sobre mobilitat compartida. L’equip de govern analitza si seria viable un servei públic de compartir cotxes. Serien híbrids i elèctrics.

LA XIFRA

0,28
euros
al minut paga l’usuari de la moto elèctrica Silence quan l’agafa. Pot fer una pausa, i llavors li costa 0,07 euros.
NICO ORTEGA USUARI DE MOTO ELÈCTRICA COMPARTIDA

“A part del preu, 20 euros al mes, és el que estalvies”

En Nico Ortega fa de barber a Girona. És veí de Sant Miquel de Fluvià i agafa la moto elèctrica Silence un mínim de tres cops a la setmana des de fa més d’un mes.

Què s’estalvia? Temps? Diners? No haver de patir per aparcar i arribar a l’hora?
M’estalvio temps, no haver de patir a l’hora d’aparcar i desplaçaments llargs a peu. Si he de fer mitja hora de trajecte i mitja hora per buscar pàrquing... No és el mateix agafar el cotxe, aparcar-lo bé i venir cap al centre amb la moto.
És un preu ajustat, un servei raonable en la relació qualitat/preu?
Crec que és un preu bastant assequible per a tothom. A part del preu, és el que t’estalvies. Perquè lògicament les motos tenen un manteniment, la càrrega, els pneumàtics es gasten. I al final ho pagues tu.
Vostè fa servir una moto compartida: estalvia emissions i diners de la butxaca.
Estalvies assegurança, l’ITV [inspecció tècnica de vehicles], revisions, pastilles [del fre]... Al final de mes potser gasto 20 euros i em surt més a compte que llogar un pàrquing o tenir una moto [pròpia] a Girona.
La fa servir per a feina o per fer encàrrecs, també?
Alguna vegada que arribo abans i he d’anar a fer algun encàrrec o anar al súper o al Decathlon [Mas Xirgu]. Al final són coses petites que caben a la maleta.
Quant fa que utilitza la moto compartida i en què l’ajuda?
Deu fer un mes, quan van inaugurar l’aplicació i el servei. Realment l’utilitzo quan aparco fora del centre de Girona, que és molt més fàcil. Al centre tot és zona blava i no surt a compte. I normalment busco una moto que estigui a les proximitats d’on aparco i venir cap al centre per estalviar-me 20 o 25 minuts a peu. A diferència de la Girocleta, és un servei que el pots agafar un dia puntual... i jo crec que pot ajudar la gent que necessita una moto, no d’ús diari, sinó per a moments puntuals per fer trajectes curts i per desplaçar-te de manera més ràpida.

El Consell del Gironès, a totes hores

La necessitat de tenir un cotxe corporatiu és l’origen de l’aposta del Consell Comarcal del Gironès per un cotxe elèctric de mobilitat compartida. El personal i els càrrecs electes de l’ens fan servir un vehicle de Som Mobilitat –la cooperativa en té tres a la ciutat de Girona–. “Teníem clar que havíem d’agafar un vehicle de baixes emissions, ja que casa amb la política del Consell”, afirmen fonts de l’ens. Al final, van conèixer Som Mobilitat, i des del mes de setembre disposen d’un vehicle a totes hores, ja sigui per a horari laboral com per a activitats de fora de la feina.

Inicialment, la voluntat era que el cotxe fos utilitzat pels empleats del Consell de les vuit del matí a les quatre de la tarda, i fora d’aquest horari per la ciutadania. Però no va ser possible per raons tècniques. Ara el fan servir per treballar de dilluns a divendres i, alhora, “cinc o sis empleats” en fan ús quan no treballen. “No tothom ha de tenir cotxe”, afirmen des de l’ens, que presideix l’alcalde de Sant Gregori, Quim Roca (Junts). El Consell treballa per tenir un punt de recàrrega propi a les seves instal·lacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat