Societat

societat

Argentona tornarà a fer rajar la font Picant trenta anys després de tancar-la

L'Ajuntament recupera la veta d'aigua, que conserva les qualitats peculiars que li van donar renom a mitjan segle XIX, i l'espai natural que l'envolta

La font Picant d'Argentona, tot un símbol per al municipi maresmenc, tornarà a fer brollar aigua carbònica a la tardor, trenta-quatre anys després que el propietari de la mina decidís tancar l'aixeta i clausurar la planta embotelladora que va donar renom al poble. Fa una setmana, els treballs per recuperar l'entorn paisatgístic i el pou i la mina de la font Picant van deixar al descobert la veta, que, després de tants anys, encara conserva les seves qualitats carbòniques.

Expectació

L'alcalde accidental i regidor d'Urbanisme, Xavier Collet, explica que la troballa ha aixecat molta expectació entre la ciutadania, “perquè es tracta d'un indret molt lligat al poble i amb una llarga història”. De moment, però, les mostres d'aigua s'han dut a analitzar perquè se'n pugui garantir tant la potabilitat com les qualitats mineromedicinals que l'havien fet ideal per guarir el mal de pedra i per fer orinar. “Confiem que els resultats seran favorables, i si és així garantirem la seguretat del pou, instal·larem un dipòsit de control i connectarem la mina amb una de les dues aixetes que actualment ragen de la xarxa d'abastament, perquè torni a sortir picant”, assenyala el regidor. La recuperació de la font Picant és la cirera del pastís d'uns treballs de condicionament i millora d'una zona que va passar a mans de l'Ajuntament el 2002. L'any 2008, en un taller d'ocupació van començar la feina per recuperar un espai on tota la vida els argentonins havien fet passejades, festes i trobades. Aquest any, continuant amb l'actuació que demanava la zona, Xavier Collet explica que gràcies als fons estatals s'ha pogut actuar a l'antiga planta embotelladora i a l'espai que ocupaven els xalets, enderrocats i abandonats de fa anys. “La feina ha permès disposar a partir d'ara d'una nova esplanada a la part alta de la font i condicionar la nau embotelladora, de la qual s'han retirat les planxes d'uralita del sostre, se n'hi ha posat un de nou i s'ha rehabilitat l'estructura”, destaca el regidor.

LA FRASE

Connectarem la mina a l'aixeta de la font perquè en pugui rajar aigua picant a la tardor
Xavier Collet
regidor d'Urbanisme d'Argentona

Un lloc reivindicat pel poble

La primera notícia que es té de les aigües de la font Picant data del 1783, però no va ser fins al 1847 que se'n van descobrir les propietats medicinals. A mitjan segle XIX el lloc es va popularitzar i al seu voltant van sorgir un balneari i unes cases d'estiueig. A principi del segle XX es va començar a embotellar l'aigua de manera industrial i el 1976 la fàbrica va tancar.

Una massiva manifestació de gent d'Argentona i de poblacions veïnes va aturar una més que segura urbanització de la zona i va afavorir que els propietaris iniciessin converses amb l'Ajuntament per arribar a un acord de venda. Les converses no es van fer efectives fins l'any 2002, quan el lloc es va convertir en un espai públic gràcies a una permuta de terrenys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

En Joan, en Musa i les cosidores, un exemple de la diversitat de Salt

salt

L’AMB impulsa un servei metropolità de moto elèctrica compartida

Barcelona

Segellat de juntes, canvi de vàlvules i rajoles per obrir la piscina de Vallparadís el 22 de juny

Terrassa

S’amplien els topalls d’ingressos per tenir la T-Blanca dels busos

Terrassa
mediterrani

Llibertat pels nou acusats a Grècia del naufragi del pesquer 'Adriana'

barcelona
economia

La moda del te i les infusions creix

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Es constitueix un nou Consell Assessor de Patrimoni Cultural

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Una forta pedragada afecta diversos punts del territori gironí

serinyà

Comencen a enderrocar l’edifici de l’antic prostíbul Vicente Ferrer

La Canonja