Societat

Els morts a les carreteres van baixar un 22,3% el 2021

Hi va haver 179 accidents de trànsit, que van causar 188 víctimes mortals

Tres de cada quatre accidentats eren homes

Girona és la demarcació on creix més la mortalitat, que baixa a Barcelona i Tarragona

L’any passat 188 persones van perdre la vida en accidents de trànsit a Catalunya, un 22,3% menys que el 2019, que és l’any previ a la pandèmia amb què es comparen les dades. D’aquestes, 135 van morir en zona interurbana en 127 accidents i 53 en zona urbana en 52 sinistres, segons les dades del balanç elaborat pel Servei Català de Trànsit (SCT). El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i el director del SCT, Ramon Lamiel, van qualificar les xifres de “bona mala notícia”, ja que, tot i la reducció de la mortalitat, hi continua havent víctimes a les carreteres.

En les dades destaca el biaix de gènere en la sinistralitat, ja que tres de cada quatre morts en accident eren homes, una xifra que s’enfila fins a un 87% en el cas dels conductors. La dada contrasta amb la divisió per gèneres del nombre de persones que tenen carnet de conduir, ja que un 57% són homes i un 43%, dones. Segons el conseller d’Interior, aquestes dades “trenquen el mite que les dones condueixen pitjor”.

Més de la meitat de les persones mortes en accident en zones interurbanes pertanyen a col·lectius vulnerables i són motoristes, vianants i ciclistes, mentre que el percentatge s’eleva fins a un 69,8% del total de víctimes mortals en zona urbana. La sinistralitat del col·lectiu dels motoristes es manté en zona interurbana i només registra un lleuger descens. De les 49 víctimes mortals en motocicleta del 2019 s’ha passat a les 46 del 2021, mentre que les víctimes de turismes han passat de 85 a 59.

La reducció de la mobilitat dels més grans a causa de la pandèmia també es deixa veure en la sinistralitat. Així, en el col·lectiu de més de 65 anys s’ha reduït la mortalitat per accident en zona interurbana. En concret, un 45% en el grup de 65 a 74 anys, respecte al 2019, i un 73,9% a partir dels 75 anys, respecte al 2019. La recuperació de la mobilitat de manera més intensa a la demarcació de Girona és la causa que s’apunta per justificar l’increment de l’accidentalitat, el més alt de Catalunya, que va créixer un 19,4% respecte del 2019. A la demarcació de Tarragona hi va haver una reducció d’un 43,2% i a Barcelona, d’un 34,6,%, mentre que a Lleida les víctimes mortals es van incrementar un 5,7%.

En les dades de sinistralitat en zona urbana destaca la reducció dels atropellaments un 42,9% respecte del 2019. S’ha passat de 28 a 16 morts atropellats en aquest àmbit. Els dies feiners registren més sinistres mortals dins dels nuclis urbans. Dels 52 sinistres mortals en zones urbanes, 31 van ser en aquestes franges de mobilitat, mentre que en zones interurbanes els accidents mortals tenen lloc sobretot els caps de setmana i en operacions especials com ara sortides de vacances i ponts.

LA FRASE

Les dades que tenim d’accidentalitat trenquen el mite que les dones condueixen pitjor
Joan Ignasi Elena
conseller d’Interior

Detecció amb intel·ligència artificial

El Servei Català de Trànsit ha posat en funcionament un sistema de detecció d’infraccions a través d’intel·ligència artificial. Es tracta d’una prova pilot amb dues càmeres instal·lades a la C-58 i la B-23 que poden detectar conductors que fan servir el telefon mòbil mentre condueixen o que no porten el cinturó de seguretat posat. A través de fotografies es capten les conductes incíviques al volant i més endavant es faran servir per sancionar els infractors. També s’han analitzat quins són els radars que tenen un afecte més positiu en la reducció de l’accidentalitat i s’ha decidit ressituar-ne 23 dels 244 existents. Durant aquest any es vol apostar també per un canvi d’estratègia de control de la velocitat a través de radars mòbils instal·lats en tres motos i tres remolcs que permetran detectar d’una manera dinàmica els excessos de velocitat que provoquen accidents de trànsit a la xarxa viària catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES