Societat

Barcelona atorga la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a títol pòstum a Pere Casaldàliga i el Pare Manel

L’Ajuntament reconeix el compromís social dels dos religiosos, morts el 2020

L’alcaldessa, Ada Colau, no ha presidit l’acte per patir una “indisposició”

L’Ajuntament de Barcelona ha atorgat aquest dijous a títol pòstum la Medalla d’Or al Mèrit Cívic al bisbe Pere Casaldàliga i al sacerdot Manel Pousa, més conegut com el Pare Manel, en virtut d’un acord per unanimitat en el plenari municipal del 26 de març del 2021.

En un acte celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona i presidit pel tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, el consistori ha homenatjat els dos religiosos morts el 2020, que es van caracteritzar pel seu compromís social amb els més desfavorits i marginats per la societat.

A Pere Casaldàliga, que va ser bisbe de la prelatura territorial de São Félix, a l’estat brasiler de Mato Grosso, Barcelona li reconeix amb aquesta medalla “el seu combat permanent contra els abusos de poder i l’explotació, i pel seu ferm compromís a favor de la justícia social, de la igualtat i de la dignitat dels pobles indígenes”.

Al Pare Manel, estretament vinculat al barri barceloní de Verdú, l’Ajuntament de li ha atorga aquest reconeixement pel seu “compromís solidari i l’activisme social en favor de les persones en situació de vulnerabilitat, especialment la infància en risc i les persones privades de llibertat”.

Encara que estava previst que presidís l’acte l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, finalment no hi ha pogut assistir per una “indisposició”, segons ha explicat indicat Batlle. El tinent d’alcaldia ha transmès de la seva part “el testimoni de la seva amistat i reconeixement al treball fet” per tots dos.

En la seva intervenció, Batlle ha remarcat que Casaldàliga i el Pare Manel van ser “dues persones bones en el sentit més pur de la paraula, dues persones estimades i admirades, dos veritables referents ètics”.

“Van viure lluny l’un de l’altre, però van compartir moltes coses. Els separaven milers de quilòmetres, però els unien els mateixos ideals. Són testimoni d’un compromís amb els més desfavorits, amb aquells que són víctimes de la marginació i de la voracitat mateixa de l’ésser humà, ja fos a la selva brasilera o al costat de casa nostra”, ha recordat.

El regidor ha subratllat que tots dos religiosos “sempre van estar a prop dels més vulnerables” i es “van incardinar plenament a la societat a la qual servien”, lluitant contra les injustícies i assenyalant els seus culpables, “malgrat el perill que això els suposava”.

“Eren dues persones valentes, perquè ser valent no és no tenir por, és ser capaç d’alçar la veu per canviar les coses malgrat tenir por. Així ens ho han demostrat amb les seves vides”, ha emfatitzat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona