Societat

sant quintí de mediona

Pressió social per aturar la delinqüència local als actes de la festa major

Els veïns del poble estan tips d'un petit grup de multireincidents i intenten imposar el civisme

Han lluït adhesius de rebuig durant els actes festius

Els ciutadans de Sant Quintí de Mediona han dit prou. Des de fa anys suporten les conseqüències de la delinqüència de baixa intensitat, que en algunes etapes s'ha convertit en una xacra diària. Saben qui són els delinqüents i per on es mouen, però la pressió policial i judicial no ha pogut aturar els malfactors. Les històries de furts en cases, comerços i cotxes, panys rebentats i vidres trencats s'han convertit en habituals. Majoritàriament, aquests incidents passen de nit i, en alguns moments, se n'ha incrementat el nombre de manera preocupant. Davant les queixes i les denúncies, diversos alcaldes de Sant Quintí s'han reunit amb responsables dels Mossos i del govern al llarg dels últims anys per intentar trobar fórmules legals que permetin aturar aquests delictes. Malgrat l'increment de controls i patrulles de la policia durant diverses temporades i la recerca de maneres noves de portar aquests petits delinqüents a la presó, la situació es repeteix.

A causa de la sensació d'impotència, un col·lectiu de veïns de totes les edats ha començat a moure's i a organitzar iniciatives per intentar aturar aquests delinqüents des de la pressió social.

Amb motiu de la festa major, han editat uns adhesius contra els delinqüents i traficants que hi ha habitualment al poble. Dissabte al vespre, en el punt central de la festa major, els veïns van lluir els adhesius com a mostra de rebuig contra aquest costum. És la manera que han trobat de plantar cara i fer un gest per demostrar que el col·lectiu és molt més gran i té més força que el petit grup que crea malestar al municipi penedesenc. Però aquest no és un gest aïllat: l'objectiu és que n'hi hagi més per aconseguir que la pressió de la ciutadania freni el que el sistema policial i judicial no ha pogut aturar.

El problema de la petita delinqüència a Sant Quintí ve de fa temps, però la detenció d'un jove conegut amb el sobrenom d'El Pollero, el febrer del 2008, va servir perquè aquest iniciés un procés de reinserció que l'ha portat a viure lluny del poble. Tot i això, alguns dels que van començar a delinquir amb ell han mantingut l'activitat amb més o menys intensitat. Ara, l'objectiu dels veïns és aconseguir, sense enfrontaments i amb una lliçó de maduresa i cohesió social, que els que continuen al marge de la llei trobin també el camí per tancar el cercle en benefici del poble i d'ells mateixos.

Una marxa per la cohesió social

A finals de juliol, un centenar de veïns de Sant Quintí es van concentrar al centre del poble per fer una marxa de reafirmació per la cohesió social al municipi. La marxa va començar a tres quarts d'onze de la nit i va acabar a tres quarts de dotze. Va consistir en un passeig per alguns dels llocs on es concentren els petits grups de delinqüents i traficants locals. La comitiva va fer sis parades i, en cada una d'aquestes parades, van encendre una espelma mentre llegien un petit text per reafirmar el sentit acollidor del municipi i de rebuig a la delinqüència i el tràfic de drogues. Amb aquest acte cívic els veïns van voler demostrar la voluntat de continuar fent pressió social i recordar que al poble són molts i sempre disposats a acollir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Treballadors del Consorci Sant Gregori reclamen l’equiparació salarial

girona
Urbanisme

Els primers trams d’escales mecàniques reversibles a la baixada de la Glòria ja funcionen

Barcelona
ARBÚCIES

Finalitzen les obres d’urbanització del polígon Torres Pujals

ARBÚCIES

La fira Arrels de l’Escala escalfa motors amb els guardons del vi

l’escala
societat

Punts lila i una línia de bus nocturn gratuït a la festa major de Lleida

Lleida
salut

L’hospital Santa Caterina incorpora la dermatologia digital

salt
Medi Ambient

Acció Climàtica contracta ramats per a prevenir incendis i preservar espais

calonge i sant antoni

Participació de rècord a la Fira d’Espàrrecs

Gavà
societat

El 35 % dels Mossos pateix depressió, estrès o ansietat, segons un estudi

barcelona