Societat

opinió

Que les dones parlin i els homes escoltin

Entrar en una reunió. Seure. Exposar els teus arguments i notar que cap dels cinc homes que hi ha a la taula t’escolta pel simple fet de ser dona. Et senten però no t’escolten. I curiosament, quan has acabat, quan parla un d’ells pren la paraula repeteix com a seves les idees que tu has exposat abans. Quantes vegades us heu sentit així? Jo, sincerament, moltes, i des que soc alcaldessa puc explicar moltes situacions com aquesta. Es tracta de límits invisibles. Límits que trobem per accedir a les posicions de lideratge i que ens impedeixen, moltes vegades, l’ascens laboral i que aquest sigui equiparable al dels homes. Com a dones ens sentim pràcticament sempre obligades a justificar els nostres èxits.

És l’anomenat “sostre de vidre”, obstacles no explícits que ningú estableix però que tot i així hi són i que fan que tant en la vida professional com en el vessant personal, a les dones, quan parlem, se’ns escolti menys que als homes. Moltes vegades hem de repetir una vegada i una altra els nostres arguments perquè ens escoltin. Velles inèrcies i prejudicis instal·lats que necessiten una transformació social profunda.

Amb empatia, segurament, aquestes desigualtats i aquests obstacles invisibles no existirien. Ni tampoc existiria l’escletxa salarial. Aquesta és una de les discriminacions més punyents de discriminació que patim les dones en el món laboral, que guanyem a l’any un 22,2% menys que els homes.

Ens diuen que ens empoderem i, quan ho fem, el sistema ens acaba tallant les ales: se’ns deneguen càrrecs de responsabilitat perquè sempre sembla que hi ha algú del sexe masculí més ben preparat, se’ns contracta menys perquè som baixes laborals en potència com a cuidadores de criatures o gent gran... Se’ns jutja a títol personal, emocional i estètic. Facis el que facis, sempre hi haurà algú disposat a jutjar-te, i això als homes no els passa.

Per això l’empoderament només pot produir-se i ser real i efectiu de manera col·lectiva. La discriminació no és producte de circumstàncies individuals, sinó que és la conseqüència de dinàmiques estructurals que perpetuen la dominació masculina. Fins i tot el patriarcat té caràcter col·lectiu.

Per això, ho hem de fer i aconseguir juntes, reivindicant la nostra manera de fer les coses, la nostra sensibilitat, la nostra mirada àmplia i acollidora, la nostra manera de fer, defugint del patró masculí que se’ns ha imposat sempre. Si nosaltres ens aturem, el món s’atura, perquè som una peça indispensable. Canviem-ho tot per viure, per decidir, per liderar i per ser el que som.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
mobilitatš

El TSJC manté la negativa d’Interior a autoritzar una bicicletada dins dels túnels de Vallvidrera

Barcelona

El bisbe de Girona suspèn l’agenda perquè dona positiu de covid

GIRONA
trànsit

Moren dues persones en un xoc frontal a la C-37 al Pla de Santa Maria

Tarragona
educació

Demanen la pacificació a l’entorn de l’escola Prat de la Riba de Reus

Reus
SERVEIS

Els treballadors de la neteja i la recollida d’escombraries de Calella anuncien vaga per l’1 de juliol

Calella
Societat

Mor Ricardo Arques, el periodista que va destapar els GAL

salut

Nova Unitat de Reanimació al Parc Taulí

Sabadell

El ple municipal ratifica el pla de Ponent

Gavà
urbanisme

31 milions d’euros a la Barceloneta per encarar els efectes de la Copa Amèrica

barcelona