Societat

El Mercat del Bolet de Cal Rosal s’avança per les pluges

Els paradistes auguren una “bona temporada” i asseguren que la qualitat és excel·lent

Les pluges de finals d’agost han fet aflorar els bolets abans de l’habitual. Això ha permès avançar una setmana l’obertura del Mercat del Bolet de Cal Rosal, a Olvan (Berguedà). Els paradistes auguren una “bona temporada” i afirmen que la qualitat és extraordinària. “Ara comencen a sortir, sobretot el rovelló i el cep”, ha explicat la Carla Martínez, que regenta una de les botigues. La seva àvia hi aporta la saviesa i l’experiència, ja que sovint ajuda als boletaires amateurs a discernir “els bolets bons dels dolents”. “La gent a vegades ho cull tot i es poden intoxicar”, adverteix la Lluïsa Vilalata, que fa deu anys que té parada al mercat. Ella assegura que el bolet del Berguedà “és fantàstic” i que hi ha preus “per totes les butxaques”.

La majoria de rovellons que ven la Lluïsa són de la zona del Pedraforca i de Gósol i el cep és de “més amunt, de la zona de la Molina”, detalla. “El preu varia molt: si és de botó, és més car, si és més gran, és més barat”, informa tot afegint que el cost no ha variat respecte a l’any passat.

Els paradistes celebren que s’hagi avançat l’obertura del mercat, però diuen que “la gent encara pensa més en platja que en bolets” perquè encara fa molta calor. Tot i això, l’afluència de visitants al Mercat del Bolet ha estat constant durant tot el diumenge al matí. Alguns tornen de buscar bolets i acaben d’omplir el cistell al mercat. A més, aprofiten l’experiència dels paradistes per tirar els que són tòxics. Així ho ha fet la Ruth, una veïna de Terrassa que s’ha llevat d’hora per anar a buscar bolets prop de Berga. Alguns dels que ha collit eren dolents, però està satisfeta perquè ha trobat algun rovelló.

L’àvia de la Carla Martínez és una gran coneixedora dels bolets que afloren a la zona i, a més de netejar-los amb molta cura i precisió, ajuda als visitants inexperts a descartar els dolents. La seva néta assegura mig de broma que això també els ajuda a l’hora de fer calaix.

A més de parades específiques de bolets, al mercat també hi ha productes gastronòmics de proximitat del municipi i la comarca, com embotits, mels, formatges i pa artesanal. El mercat es mantindrà obert fins que duri la temporada, que acostuma a allargar-se fins al novembre.

L’Ajuntament ha programat actes paral·lels al mercat alguns caps de setmana. El 24 i 25 de setembre se celebrarà la Festeta de la Cervesa Artesana; el 22 i 23 d’octubre la Festa del Bolet de Cal Rosal; i finalment, el 30 d’octubre hi haurà una nova mostra del Mercat de Productors del Berguedà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La Copa Amèrica ja té el seu propi Pla de Mobilitat

Barcelona
JUDICIAL

No consideren delicte d’odi les piulades contra la família de Canet

Girona
INFRAESTRUCTURES

Afectacions a la mobilitat a l’entorn de la Plaça Espanya per les obres a l’L8

Barcelona
MEDI AMBIENT

Alumnes d’un institut de Cambrils creen un biòtop per incrementar la biodiversitat marina del Cavet

Cambrils

Tornen les cues per les obres a la C-65

quart
SOCIETAT

Tarragona adjudicarà el contracte de la brossa a Urbaser un cop exclosa l’empresa guanyadora

Tarragona

Confirmen un cas del virus de la Llengua blava en una explotació ramadera

vilademuls
GIRONA

Presenten la 18a edició dels Premis E-TECH de noves tecnologies

GIRONA
SERVEIS

Renfe afegeix una freqüència de l’AVE al Camp de Tarragona a les 11 del matí

Perafort-La Secuita